Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairāku apmeklētāju sašutumu raisījusi Jēkabpils Operas dienu ietvaros notikusī Krievijas Valsts kamermūzikas teātra ''Sanktpēterburgas opera'' viesizrāde "Sikspārnis", kuras laikā demonstrētas dažādu Pirmā pasaules kara kaujas skatu video projekcijas.

Operas "Sikspārnis" režisors Jurijs Aleksandrovs 2014. gadā Sanktpēterburgā iestudēja operu "Krima", kas daudzos ārvalstu medijos dēvēta par Krimas aneksiju un Putina politikas slavinošu, tiesa gan, pērn intervijā laikrakstam "Diena" viņš skaidrojis, ka izrāde neesot politiska.

"Neizpratni radīja kāds apstāklis, proti, izrādes vidū vairākas minūtes uz skatuves ekrāna pēkšņi tika projicēti melnbalti kara hronikas skati: Pirmā pasaules kara tanki kaujas karstumā, milzu lielgabali darbībā, grimstoši kuģi, zemūdenes, kara posts un šausmas," portālam "Delfi" pastāstīja izrādes apmeklētājs, piebilzdams, ka, viņaprāt, tas nekādi nesader ar slaveno Johana Štrausa opereti, kas pirmizrādi piedzīvoja vēl pirms Pirmā pasaules kara, proti, 1874. gadā.

Jēkabpils Kultūras pārvaldes direktore Inta Ūbele skaidroja, ka visi iestudējumi, pirms nonākšanas uz Operas dienu skatuves, tiek īpaši atlasīti un pasākuma organizatori tos iepriekš noskatās. Izņēmums nav bijis arī "Sikspārnis": "2014. gada nogalē mēs noskatījāmies opereti "Sikspārnis" ''Sankpēterburgas operas'' teātrī, bet izrādē šīs projekcijas nebija! Par šo jaunievedumu izrādē – nelielo videoprojekciju ar balles un Pirmā pasaules kara ainu attēlojumiem - mēs netikām informēti."

Ūbele uzsver, ka, lai arī pastāv piecu gadu sadarbības līgums starp Jēkabpils pilsētas pašvaldību un ''Sankpēterburgas operu'', šis precedents liek izvērtēt tālāko sadarbību.

Lasītāju, kurš portālam "Delfi" pauda savu sašutumu par izrādē redzēto, satraucis arī fakts, ka ''Sikspārņa" skatītāju vidū bijusi partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa. "Vai tā nav divkosība, ka mēs stingri nostājamies pret agresiju Ukrainā, pret Krimas aneksiju, bet paši aicinām un sirsnīgi izrādām draudzīgas jūtas kaislīgam slepkavnieciska, imperiālistiska režīma atbalstītājām?" taujā lasītājs.

Partijas "Vienotība" preses sekretāre Laila Timrota portālam "Delfi" norādīja, ka Āboltiņa ir pazīstama kā teātra un operas cienītāja, kura savā brīvajā laikā apmeklē dažādas izrādes, tostarp arī Jēkabpils Operas svētkus, tajos vērojot opereti "Sikspārnis". "Tie ir Jēkabpils pašvaldības radīti svētki saviem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem, Krustpils saliņā ļaujot izskanēt pasaulē slavenu mūziķu darbiem, un šāda novada iniciatīva ir pelnījusi atzinīgus vārdus,'' uzsvēra Timrota.

"Es jūtos piekrāpts un izmantots, ja vien būtu ievācis drusku informācijas pirms izrādes, es nekad nebūtu uz to gājis un būtu kaislīgi aicinājis jebkuru sev pazīstamo šo pasākumu boikotēt. Uzticējos pasākuma organizētājiem, ka viņi izvērtēs, ko var aicināt uz mūsu valsti un ko nevar, bet esmu dziļi vīlies, šokēts, izmantots un sašutis," pauda izrādes apmeklētājs.

Jēkabpils Kultūras pārvaldes direktore portālam "Delfi" uzsvēra, ka atbalsta dialogu mākslā, radošu pieeju, interpretāciju un vēstījumu, kas ciena un respektē cilvēku reliģiskās, patriotiskās, cilvēciskās vērtības un jūtas: "Tādēļ atvainojos tiem skatītājiem, kuriem šīs video projekcijas dēļ bija jāpiedzīvo nepatīkamas emocijas.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!