Foto: LETA

Valdība otrdien nolēma bijušajam cietumniekam Aigaram Melnītim izmaksāt kompensāciju par atrašanos pazemojošos apstākļos cietumā atbilstoši Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumam, kurš noteica, ka Latvijai Melnītim jāmaksā kompensācija 7000 eiro (4920 latu) apmērā, žurnālistiem otrdien pastāstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs apstiprināja – kompensācijas summa nav mainījusies un spriedums būs pieejams oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Latvija iepriekš maijā nolēma pārsūdzēt ECT spriedumu, ar kuru Latvijai bijušajam cietumniekam Melnītim jāmaksā 7000 eiro. Latvija nolēma pārsūdzēt spriedumu, jo tajā laikā, kad Melnītis vērsās ECT, Latvijā jau darbojās administratīvā tiesa, taču viņš tajā nav vērsies. Tādējādi Latvija uzskata, ka viņam vajadzēja vispirms iziet visas tiesu instances Latvijā.

Jau vēstīts, ka 2005.gada 19.maijā Melnītis tika ievietots Valmieras cietuma izmeklēšanas nodaļā. Valmieras rajona tiesa viņam par pretošanos varas pārstāvim piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Tajā pašā dienā iesniedzējs tika atbrīvots.

Saskaņā ar ierakstiem iesniedzēja kameras kartē pēc ierašanās Valmieras cietumā viņš tika ievietots izmeklēšanas nodaļas kamerā. Ne mazāk kā reizi septiņās dienās viņam bija iespēja nomazgāties dušā, kā arī tika mainīta viņa gultasveļa. Iesniedzējs varēja lietot personīgos higiēnas līdzekļus, kā arī mazgāt personīgo veļu un virsdrēbes.

Izmeklēšanas nodaļas kamerā bija gan mākslīgais, gan dabiskais apgaismojums, ventilācija; tualete bija atdalīta ar aizslietni. Dzeramais ūdens bija pieejams, kā arī to bija iespējams iegādāties cietuma veikalā.

Melnīša apcietinājuma laikā kamerā kopā ar viņu uzturējās ne vairāk kā septiņas personas vienlaicīgi. Tāpat viņam tika atļauts saņemt naudas pārvedumus bez ierobežojumiem.

Sēžot cietumā, Melnītis  vērsās ar iesniegumu pie cietuma priekšnieka, lūdzot sniegt rakstveida atbildi par noteiktu prasību par personīgās higiēnas lietu izsniegšanu apcietinātajām personām izpildi. Viņam paskaidrots, ka naudas trūkuma dēļ nav iespējams pilnībā apmierināt prasību par higiēnas lietu izsniegšanu.

Vēlāk līdz ar grozījumiem budžetā Valmieras cietumam tika piešķirti papildlīdzekļi mazgāšanās un personiskās higiēnas līdzekļu iegādei. Tādēļ apcietinātās personas, arī Melnītis, sāka saņemt minētās lietas.

Melnītis ar to nebija mierā un vērsās ECT, kurai sūdzējās, ka viņa apcietinājuma apstākļi bija necilvēcīgi un pazemojoši, jo īpaši norādot, ka Valmieras cietuma administrācijas atteikums izsniegt viņam tualetes ziepes, zobu suku, tualetes papīru un citas personīgās higiēnas lietas ir licis viņam justies netīram un pazemotam.

ECT, februārī pasludinot spriedumu, konstatēja Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumu attiecībā uz Melnīša sūdzību par uzturēšanās apstākļiem un higiēnas piederumu neizsniegšanu cietumā.

Tiesa noraidīja valdības iebildumu, ka lieta ir svītrojama no izskatāmo lietu saraksta. Tiesa norādīja, ka drīz pēc higiēnas preču saņemšanas iesniedzējs tika atbrīvots, turklāt viņa sadzīves apstākļi iepriekšējo piecu mēnešu laikā Valmieras cietumā netika kompensēti.

Melnīša sūdzību par uzturēšanās apstākļiem pēc būtības ECT vērtēja kopsakarā gan ar viņam radīto pazemojumu, piecus mēnešus uzturoties kamerā ar nepietiekami atdalītu tualeti, gan arī vērtējot Valmieras cietuma atteikumu izsniegt higiēnas preces finanšu līdzekļu trūkuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!