Ietekmīgais britu laikraksts "The Guardian" otrdien publicētā rakstā par kara noziedznieku tiesas prāvām Latviju nosaucis par valsti, "kurā nacisti ir varoņi".
Laikraksts pauž viedokli, ka latvieši okupācijas dala labajās un sliktajās - krievu bijusi sliktā, bet vācu labā. Bijušie SS cīnītāji Latvijā tiekot uztverti kā brīvības cīnītāji un arī šogad, tāpat kā pēdējos septiņus gadus, maršēs pie monumenta Rīgas centrā.

Kontrasts starp sarkanā partizāna Vasīlija Kononova un leģionāra Konrāda Kalēja lietām esot uzkrītošs.

Par raksta galveno varoni kļuvis par kara noziegumiem uz sešiem gadiem cietumā notiesātais Kononovs, kuru tiesa atzina par vainīgu deviņu civiliedzīvotāju slepkavībā. Šis gadījums esot unikāls, jo Latvija esot vienīgā valsts, kurā pie atbildības saukti cīnītāji pret fašismu un kara uzvarētāji - kopš 1945.gada to mēģinājušas arī Austrija un Itālija, bet nesekmīgi.

Laikrakstā uzsvērts, ka Latvija nav tiesājusi nevienu "otrā pusē" karojušo, un citēts tieslietu ministrs Valdis Birkavs, kurš teic, ka tas jau ir izdarīts padomju laikā, kad notiesāti atuveni 20 tūkstoši nacistu kolaborantu. Savukārt Vīzentāla centra pārstāvis Efraims Zurofs apgalvo, ka tā vietā, lai viņus tiesātu, Latvija viņus reabilitējot - kopš neatkarības atgūšanas Latvija esot reabilitējusi 41 kara noziedznieku.

Kādreizējais sarkanais partizāns Vilis Samsons apgalvo, ka Latvija mēģina diskreditēt visu partizānu kustību un nedara neko, lai sodītu holokausta organizatorus Latvijā.

"The Guardian" apgalvo, ka latvieši ebreju slepkavībās Rīgā spēlējuši lielu lomu - 1941.gada jūlijā latviešu antisemīti nodedzinājuši sinagogu, Arāja komanda Rumbulā un Salaspilī šāva ebrejus, geto bija pārpildīts ar ebrejiem, kas deportēti no Austrijas un Vācijas.

Tomēr Latvija neesot spējīga ierosināt lietu pret Kalēju, tādēļ Zurofs laikrakstam norādījis, ka Latvija nav notiesājusi nevienu ebreju slepkavu atšķirībā no tās lielās iedvesmas, ar kādu tā mēģina tiesāt komunistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!