Foto: DELFI

Latvijas prokuratūra un tiesa nekomentē Anglijas Augstākās tiesas spriedumu, kurā "Latvijas Krājbankas" bijušais padomes loceklis Vladimirs Antonovs atzīts par vainīgu zaudējumu nodarīšanā bankai.

Latvijas prokuratūrā un tiesā atrodas divas "Latvijas Krājbankas" lietas. Viena no lietām šobrīd tiek skatīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, un tajā apsūdzēts bijušais vadītājs Ivars Priedītis un Antonovs. Priedītim celta apsūdzība par svešas mantas prettiesisku iegūšanu lielā apmērā, piesavināšanos, statistisko atskaišu sniegšanu, kā arī pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu.

Savukārt Antonovam tiek inkriminētas noziedzīgas darbības, kas saistītas ar "Krājbanku", proti, par darījumu ķēdi, kuras sākums ir starp "Krājbanku" un "East West United Bank" Luksemburgā, iepriekš informēja Antonova aizstāvis. Apsūdzība celta par piesavināšanos.

Pagājušā gada oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra nolēmusi sākt kriminālvajāšanu par iespējamu līdzekļu piesavināšanos tā dēvētajā "Latvijas Krājbankas" pamata krimināllietā. Prokurors saucis pie kriminālatbildības piecas personas pēc dažādiem Krimināllikuma pantiem - par svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā, dienesta pilnvaru pārsniegšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, grāmatvedības un statistiskās informācijas viltošanu un slēpšanu.

Kriminālprocesā joprojām turpinās kriminālvajāšana. Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra nekomentēja Anglijas tiesas lēmumu, savukārt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā teica, ka pagaidām tiesai nav ziņu par šādu Anglijas tiesas spriedumu, taču, ja kāda no pusēm lūgs atzīt šo ārvalsts spriedumu Latvijas teritorijā, tad jāgaida jauns pieteikums tiesā.

Maija beigās Anglijas Augstākā tiesa pasludināja spriedumu, atzīstot "Latvijas Krājbankas" faktisko vairākuma akcionāru un bijušo padomes locekli Antonovu par vainīgu zaudējumu nodarīšanā bankai.

Zaudējumi radušies noteiktu bankas veikto darījumu rezultātā. Spriedumā teikts, ka bankai nodarīti zaudējumi 60 499 567 eiro un 30 762 458 ASV dolāru (27 096 311 eiro) apmērā, informē "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratora "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

Anglijas Augstākā tiesa pasludināja spriedumu 27.maijā. Tuvāko nedēļu laikā Anglijas Augstākā tiesa arī pieņems atsevišķu nolēmumu par procentu apmēru, kas pienākas bankai papildus piespriestajai zaudējumu atlīdzībai.

"Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administrators "KPMG Baltics" 2014.gada jūnijā un jūlijā bankas vārdā Anglijā iesniedza divas civilprasības pret Antonovu, prasot astoņu darījumu rezultātā bankai nodarīto zaudējumu kompensāciju.

Kaut arī Antonovs 2015.gadā atstāja Lielbritāniju, maksātnespējas administrators izmantos šo spriedumu turpmākajā bankas aktīvu atgūšanas procesā saskaņā ar Kredītiestāžu likuma prasībām.

Kopš bankas maksātnespējas iestāšanās brīža atgūti līdzekļi aptuveni 250 miljonu eiro apmērā.

Savukārt Noguldījumu garantiju fondam pārskaitīti aptuveni 238 miljoni eiro. Sākotnējās bankas saistības pret Noguldījumu garantiju fondu bija aptuveni 470 miljoni eiro, kas aptuveni četru gadu laikā pakāpeniski sarukušas līdz 233,3 miljoniem eiro. Bankrota procedūras gaitā pilnībā atmaksāts Valsts kases savulaik izsniegtais aizdevums Noguldījumu garantiju fondam garantēto atlīdzību izmaksām "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem.

2011.gada nogalē "Krājbankā" tika konstatēts aptuveni 142 miljonu eiro līdzekļu iztrūkums, bet jau tā paša gada 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa "Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!