Foto: AFP/Scanpix
Nosūtot karavīru uz operāciju rajonu Indijas okeānā un Adenas līcī, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki piektdien sākuši dalību Eiropas Savienības Jūras spēku militārajā pretpirātisma operācijā "Atalanta", informē Aizsardzības ministrija.

Plānots, ka šogad bruņotie spēki operācijā iesaistīsies ar četriem virsniekiem: divi no viņiem dienēs operācijas štābā Nortvudā, Lielbritānijā un divi atradīsies uz kuģiem operācijas rajonā.

Pērn septembrī Saeima atbalstīja mandāta piešķiršanu Latvijas dalībai šajā operācijā. Tas ir spēkā līdz Eiropas Savienības vienotās rīcības noteiktajam termiņam - 2012.gada 12.decembrim.

"Atalanta" ir Eiropas Savienības Jūras spēku militārā operācija, kas palīdz novērst un ierobežot pirātismu un bruņotās laupīšanas pie Somālijas krastiem. Šī ir pirmā Eiropas Savienības jūras operācija, kas tiek veikta Kopējās drošības un aizsardzības politikas ietvaros.

Operācijai "Atalanta" ir mandāts aizstāvēt Pasaules pārtikas programmas (WFP), humanitārās palīdzības un Āfrikas Savienības Militārās misijas Somālijā (AMISOM) kuģus, humanitārās palīdzības un Āfrikas Savienības Militārās misijas Somālijā, atturēt, novērst un apspiest pirātismu un bruņotu laupīšanu, aizstāvēt briesmām pakļautus kuģus, kā arī palīdzēt veikt monitoringu zvejniecībai pie Somālijas krastiem.

Šobrīd "Atalantā" piedalās sniedz Igaunija, Beļģija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Luksemburga un Nīderlande, operācijā piedalās arī Malta, Norvēģija, Zviedrija, Portugāle un Lielbritānija.

Karavīri, kuri iesaistīti šajā operācijā, drīkst arestēt, aizturēt un pārvietot personas, kas pieķertas pirātismā, bruņotā laupīšanā vai tiek turētas aizdomās par šiem noziegumiem noteiktajā apvidū, kā arī drīkst pārņemt pirātu laivas un kuģus un iznīcināt tos, pirātus arestējot. Aizdomās turētie var tikt tiesāti saskaņā ar Eiropas Savienības dalībvalstu un Kenijas vienošanos, kas parakstīta 2009.gada martā. Kopš 2008.gada arestēti vairāk nekā 90 pirāti, puse no tiem jau tiesāti.

"Atalanta" ir daļa no globālās aktivitātes, ko ES veic Āfrikas ragā, lai cīnītos ar Somālijas krīzi, kam ir graujošas sekas politiskajā, ekonomiskajā un humanitārajā jomā.

Eiropas Savienības Jūras spēki (NAVFOR) darbojas Sarkanās jūras dienvidos, Adenas līcī un Indijas okeāna rietumos, sadarbojoties ar NATO Jūras spēku grupu, kas darbojas operācijas "Ocean Shield" ietvaros, kā arī Koalīcijas Jūras spēkiem un Ķīnas, Indijas, Japānas un Krievijas kuģiem.

Kopš "Atalanta" sāka apsargāt Pasaules pārtikas kuģus, kas piegādā pārtiku Somālijai, neviens no tiem nav ticis nolaupīts. Kopš 2008.gada sākuma uz Somāliju droši pavadīti 94 Pārtikas programmas kuģi. Pārtikas programmas ietvaros katru dienu tiek paēdināti vairāk nekā miljons Somālijas iedzīvotāju.

Tā kā 20% pasaules tirdzniecības kuģu mēro ceļu pa Adenas līci, NAVFOR sniedz ievērojamu ieguldījumu, garantējot lielāku drošību šajā stratēģiski svarīgajā reģionā.

Kopš 2011.gada pirātu uzbrukumu skaits kuģiem ir krasi samazinājies –2010.gada sākumā tika izdarīti vairāk nekā 170 uzbrukumi, bet šogad sākumā – tikai 37 uzbrukumi.

Eiropas Savienības Jūras spēkos šobrīd ir Spānijas, Vācijas, Itālijas, Francijas, Lielbritānijas un Somijas karakuģi, kā arī Spānijas un Luksemburgas lidmašīnas.

Eiropas Savienības pretpirātisma operācija "Atalanta" uzsākta 2008.gada 8.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!