Reaģējot uz starptautiskās kopienas cīņu pret terorismu pēc 11. septembra terora aktiem ASV un tiem sekojošo ASV paziņojumu, ka tajos iesaistīta Afganistānā bāzētā Osamas bin Ladena atbalstītā organizācija "Al-Qaeda", valdība otrdien atbalstīja noteikumus, kas nosaka ANO Drošības padomes noteikto sankciju režīmu pret Afganistānu Latvijā.
Noteikumi aizliedz Latvijas un citu valstu fiziskajām un juridiskajām personām Latvijā jebkāda veida ieroču, munīcijas, militāro transporta, militāro iekārtu, paramilitāro iekārtu un rezerves daļu tirdzniecību vai piegādi "Tāleban" kontrolētajām teritorijām Afganistānā, kā arī sniegt tehniskas konsultācijas, palīdzību vai veikt militāro apmācību "Tāleban" režīma kontrolē esošajam bruņotajam personālam.

Ierobežojumi neattiecas uz dzīvību neapdraudošu militāru ierīču, kuras ir paredzētas tikai humānām vai drošības vajadzībām, piegādi, un attiecīgas tehniskās palīdzības vai apmācības sniegšanu, iepriekš saņemot apstiprinājumu no ANO Drošības padomes komitejas, kā arī uz aizsargapģērbiem, kurus Afganistānā ieved ANO personāls, masu mediju pārstāvji un humānās palīdzības sniedzēji personīgai lietošanai.

Noteikumi paredz iesaldēt Osamas bin Ladena, kā arī ar viņu saistīto fizisko un juridisko personu fondus un aktīvus, kas iegūti no bin Ladena īpašumiem vai līdzekļiem, kurus viņš kontrolē, kā arī liegt Latvijas vai citu valstu personām pieeju šiem fondiem nolūkā tos nodot ar bin Ladenu saistītajām personām.

Latvijas un citu valstu personām aizliegts pārdot, nodot vai piegādāt ķīmiskā etiķa anhidrīdu jebkurai personai, kura atrodas "Taleban" režīma kontrolētajās teritorijās Afganistānā, kā arī jebkurai citai personai, kuras nolūks ir ievest vai izmantot ķīmiskā etiķa anhidrīdu šajās teritorijās.

Noteikumi aizliedz gaisa transportam, kas pacēlies no "Taleban" kontrolētajām teritorijām, nolaisties vai šķērsot Latvijas teritoriju, izņemot ANO komitejas apstiprinātus lidojumus. "Taleban" vadošajām amatpersonām aizliegts ieceļot Latvijā vai šķērsot tās robežu tranzītā, izņemot gadījumus, kad šīs personas ceļo humānos nolūkos, ieskaitot reliģisku pienākumu veikšanu vai ja šāda ceļojuma mērķis ir veicināt dialogu par miermīlīgu konflikta atrisināšanu Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!