Foto: AFP/Scanpix
Pagājušajās brīvdienās ar reisu no Apvienotajiem Arābu Emirātiem Latvijā ielidoja sešas personas ar viltotām pasēm. Četras no viņām uzreiz paprasīja patvērumu, sestdienas rītā Latvijas Radio sacīja Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes pārstāvis pulkvežleitnants Mareks Petrušins.Tomēr no viņa teiktā izrietēja, ka nevar uzskatīt, ka uz Latviju plūst bēgļi no Ziemeļāfrikas valstīm.

Pašlaik šie cilvēki atrodas patvēruma meklētāju statusā. "Viņi tiek identificēti, intervēti, jo, pirmkārt, jānoskaidro, kas viņš tāds ir, cilvēki uzrādīja dažādu valstu pases un tie nebija Ēģiptes vai Alžīrijas pilsoņi," radio sacīja robežsardzes pārstāvis.

Trīs no šiem cilvēkiem nosūtīti atpakaļ uz valsti, no kurienes viņi ieradušies.

Petrušins informēja, ka pērn Latvijā patvērumu prasījuši 60 cilvēki, kas esot ļoti mazs skaitlis, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Pēc pārbaudes 90% gadījumu neapstiprinās, ka cilvēkam pastāv briesmas patvēruma piešķiršanai.

Jau ziņots, ka vairākās arābu valstīs kopš decembra ir notikuši vai vēl notiek protesti pret šo valstu režīmiem. Šo protestu dēļ 14.janvārī atkāpās Tunisijas prezidents Zinelabidīns ben Ali, bet 11.februārī - Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks.

Itālijas valdība prognozē, ka nemieri Lībijā un citās Ziemeļāfrikas valstīs var pamudināt 200 līdz 300 tūkstošus cilvēku emigrēt no turienes uz Eiropas Savienību (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!