Foto: Shutterstock
Valdība otrdien piešķīra Ārlietu ministrijai 703 latus, lai izmaksātu kompensāciju pensionārei Nadeždai Marinai, kura uzvarēja Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) strīdā par tiesībām uz pieeju tiesai.

ECT pērn oktobra beigās, izskatot pensionāres sūdzību, vienbalsīgi atzina Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību konvencijā paredzēto tiesību uz pieeju tiesai pārkāpumu saistībā ar Latvijas tiesu vairākkārtējiem atteikumiem atbrīvot Marinu no valsts nodevas samaksas par prasības pieteikuma iesniegšanu civillietā.

ECT piesprieda Latvijai atlīdzināt pensionārei nodarīto morālo kaitējumu 1 000 eiro apmērā.

Tiesa noraidīja Latvijas valdības argumentu, ka iesniedzējai nebija prasījuma tiesību saskaņā ar nacionālajiem tiesību aktiem, norādot, ka ikvienai personai, kurai ir nodarīti zaudējumi, ir tiesības vērsties tiesā, prasot zaudējumu atlīdzību.

ECT norādīja, ka pienākums samaksāt valsts nodevu par prasības pieteikuma iesniegšanu civillietā kā tāds nav uzskatāms par tiesību uz pieeju tiesai ierobežojumu, taču ir jāvērtē iesniedzēja spēju šādu samaksu veikt, procesa stadiju, uz kuru šāds ierobežojumus attiecas, kā arī skarto interešu būtību.

Tiesa uzskatīja, ka Latvijas tiesu rīcībā bija pietiekoša informācija, kas apstiprināja Marinas maznodrošinātās personas statusu, un tāpēc tiesām bija jāpievērš īpaša uzmanība viņas finansiālajām iespējam samaksāt valsts nodevu.

ECT konstatēja, ka Latvijas tiesu prakse par Marinas lūgumu atbrīvot viņu no valsts nodevas samaksas vai atlikt tās samaksu nav bijusi pietiekami skaidra un viennozīmīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!