Latvija pabeigusi Globālā vides aizsardzības fonda (GVAF) atbalstītus projektus, kas novērsīs ozonu ārdošo vielu - freonu izmantošanu ražošanā un ļaus ražošanā izmantot atjaunotos freonu nesējus.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs un Apvienoto Nāciju Organizācijas pastāvīgais koordinators Latvijā Jans Sands Sorensens pirmdien, 24.septembrī, parakstīs noslēguma protokolus diviem īstenotajiem projektiem, informēja ANO pārstāvniecība Latvijā.

Projekti "Pāreja uz bezfreonu tehnoloģijām poliuretāna putu materiālu ražošanā" un "Valsts programmas realizācija freonus saturošo aukstumnesēju atjaunošanai un otrreizējai izmantošanai" uzsākti 1999.gadā. To realizācijai GVAF piešķīra 136 056 ASV dolārus (aptuveni 84 360 latu) .

Pirmdien uzņēmumā "Kvadro" atklās viena projekta ietvaros izveidoto ražotni, kas gatavos aerosola iepakojumus ar videi draudzīgajām bezfreonu tehnoloģijām. Savukārt valsts programmu freonu nesēju atjaunošanai un otrreizējai izmantošanai ir īstenojuši 30 Latvijas uzņēmumi.

GEF finansē projektus, kas paredz Monreālas protokola izpildi "Par ozona slāni noārdošajām vielām". Fonds piešķir finansējumu struktūrām, kurām nepieciešama tehnoloģiju modernizācija, lai novērstu ozona slāni noārdošo vielu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!