Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saeima ceturtdien, 10. martā, nodeva izvērtēšanai Juridiskajā komisijā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu izstrādātos grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem rosināts paredzēt sodu par Krievijas militārās agresijas Ukrainā ietvaros lietoto simbolu, tostarp burta "Z", lietojumu publiskās vietās.

Ar potenciāli jaunās Krimināllikuma normas tvērumu tiktu atzīts par nepieļaujamu Krievijas militārās agresijas Ukrainā ietvaros šobrīd izmantoto simbolu lietojums publiskajā telpā, piemēram, "Z" vai "V" burta, kā arī "Georga lentes" norādīšana uz automašīnas vai apģērba, paužot atbalstošu nostāju un radot asociācijas ar Krievijas bruņoto spēku militārās tehnikas apzīmējumu.

Par minētajiem pārkāpumiem varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

ZZS norāda uz nulles tolerances politikas nepieciešamību attiecībā uz noziegumiem pret mieru, cilvēci, kā arī pret kara noziegumu slavināšanu un genocīda atbalstīšu.

Tāpēc ar Krimināllikuma grozījumiem iecerēts sniegt skaidru signālu Latvijas sabiedrībai, ka šāda uzvedība ir nepieņemama un ir jāizskauž.

Kā ziņots, ir sākusies trešā nedēļa kopš Kremlis deva pavēli sākt iebrukumu Ukrainā.

Krievijas spēku nespēja īsā laikā sasniegt militāros mērķus – neviena no Ukrainas lielajām pilsētām nav kritusi – iebrucēji arvien brutālāk pievēršas civiliedzīvotāju terorizēšanai. Jauns nežēlības un cinisma līmenis tika sasniegts trešdien, kad ielenktajā Mariupolē bombardēšanā cieta dzemdību nams.

Portāls "Delfi" notikumiem turpina sekot teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!