AS "Latvijas gāze" (LG) Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegusi dabasgāzes tarifu projektu, kas paredz 2002.gadā paaugstināt dabasgāzes tarifus rūpnieciskajiem patērētājiem un iedzīvotājiem.
Ja vienotais regulators atbalstīs LG izstrādāto tarifu projektu, iedzīvotājiem nākamā gada 1.aprīli tiks noteikta dabasgāzes cena 7,08 santīmi par kubikmetru, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), saglabājot abonentu maksu esošajā līmenī. Līdz šim iedzīvotājiem par dabas gāzi bija jāmaksā 5,9 santīmi par kubikmetru, ieskaitot PVN. Abonentu maksa mēnesī noteikta 1,12 lati par gāzes plītīm un 3,07 lati individuālajai apkurei.

Vidējais tarifu pieaugums veidotu 6-14% atkarībā no dabasgāzes izmantošanas veida. Lietojot gāzes plītis, izmaksu pieaugums būtu aptuveni 10 santīmi mēnesī, ieskaitot PVN, bet par individuālo gāzes apkuri - ap 1,40 latiem mēnesī, ieskaitot PVN. LG atgādina, ka dabasgāzes cenas iedzīvotājiem nav mainītas kopš 1997.gada.

Savukārt rūpnieciskajiem patērētājiem LG lūdz ar 2002.gada 1.aprīli dabasgāzes tarifus paaugstināt vidēji par 7,8-10,3% atkarībā no mazuta kotācijas un tarifa grupas pēc gada patēriņa apjoma. Ar rūpnieciskajiem patērētājiem LG slēdz individuālus līgumus, ņemot vērā patērētās gāzes apjomus, patērētāja maksātspēju un citus rādītājus.

Saskaņā ar LG priekšlikumiem ar 2002.gada 1.jūliju būtu jāgroza Dabasgāzes tarifu aprēķinu metodika, nosakot, ka cenu atlaide pie attiecīgās mazuta kotācijas rūpnieciskajiem lietotājiem tiek noteikta pēc objekta gāzes patēriņa, nevis juridiskās personas kopējā gada patēriņa.

Kā informēja LG preses sekretāre Sandra Ādamsone, būtiskākie iemesli dabasgāzes tarifu paaugstināšanai ir SIA "Itera Latvija" lēmums paaugstināt dabasgāzes iepirkšanas cenas vidēji par 15%.

Kā vēl viens būtisks apstāklis tarifu paaugstināšanas prasīšanai minēta uzņēmuma modernizācijas nepieciešamība. "Ir pienācis brīdis, kad jāsāk gāzes saimniecības modernizācija," norādīja Ādamsone. Lielākos ieguldījumus paredzēts veikt Inčukalna dabasgāzes krātuves modernizācijā - aptuveni 150 miljonus ASV dolāru, turklāt līdzekļi tiks iegūti ne tikai no tarifu paaugstinājuma, bet arī no LG peļņas un kredītresursu izmantošanas.

Kā paskaidroja LG pārstāve, Inčukalna krātuve ir uzbūvēta 1967.gadā. Ar starptautisku speciālistu palīdzību izstrādāts plāns objekta modernizācijai vairākos posmos vairāku gadu garumā. Ja šādi darbi netiks veikti, dabasgāzes krātuves vietā var parādīties Burtnieku ezers, tēlaini situāciju izskaidroja Ādamsone. Miljonos lēšami ieguldījumi būs nepieciešami arī maģistrālo gāzes vadu uzturēšanai un izbūvei un citiem pasākumiem.

Kā informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas preses sekretārs Valdis Freidenfelds, vienotais regulators LG sagatavoto tarifu paaugstinājuma projektu saņēmis pagājušās nedēļas nogalē.

Sākotnēji gāzes uzņēmuma priekšlikumus izskatīs komisijas izpildinstitūcijas, projekts jau nodots vienotā regulatora Enerģētikas departamenta izvērtēšanai. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izpildinstitūcija sagatavos slēdzienu par prasīto tarifu paaugstinājumu, LG izstrādāto projektu izvērtēs arī neatkarīgie eksperti, kā arī patērētāju tiesību aizsardzības institūcijas. Tikai pēc visu viedokļu izzināšanas regulatora padome varētu pieņemt lēmumu šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!