Vispozitīvākā attieksme lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir pret Vāciju, bet negatīvākā - pret ASV un Krieviju, atklāj "TNS Baltijas Datu nama" veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja, kas notika starptautiskā pētījuma "Voice of the People 2004" laikā.
Gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju jeb 61% aptaujāto vecumā no 15 līdz 74 gadiem šā gada jūlijā atzina, ka viņiem ir "drīzāk pozitīvs" vai pat "ļoti pozitīvs" iespaids par Vāciju.

Arī Francija, Kanāda un Lielbritānija ir tās valstis, pret kurām Latvijas iedzīvotājiem ir izveidojusies pozitīvāka attieksme nekā pret pārējām G8 jeb pasaules attīstītāko valstu grupas dalībvalstīm - vairāk nekā puse aptaujāto iedzīvotāju atzīst, ka viņiem ir pozitīvs iespaids par šīm valstīm, bet vēl apmēram trešajai daļai iedzīvotāju iespaids ir neitrāls.

Apmēram puse iedzīvotāju pozitīvi vērtē arī Itāliju un Japānu, tomēr tai pašā laikā vēl gandrīz puse iedzīvotāju pret tām ir pauduši vai nu neitrālu attieksmi, vai arī nav izteikuši nekādu vērtējumu.

Savukārt ASV un Krievija ir tās valstis, par kurām Latvijas iedzīvotājiem ir vispretrunīgākie vērtējumi. Apmēram trešā daļa iedzīvotāju pauž pozitīvu, bet ceturtā daļa - negatīvu attieksmi. Pārējie iedzīvotāji pauduši vai nu neitrālu attieksmi, vai arī nav izteikuši savu viedokli par šīm lielvalstīm.

Arī pārējās vairāk nekā 60 valstīs, kurās notika "Voice of the People 2004" aptauja, viskritiskākā attieksme ir pret Krieviju un ASV, bet vispozitīvākā - pret Kanādu. Rietumeiropas un Dienvidamerikas iedzīvotāji ir tie, kuriem ir viskritiskākā attieksme pret ASV.

Salīdzinot ar pasaules pētījuma datiem, latviešiem ir daudz pozitīvāka attieksme pret visām astoņām pētījumā aptvertajām valstīm. Arī negatīvu vērtējumu Latvijas iedzīvotāji ir pauduši retāk nekā citu valstu pārstāvji. Vienīgais izņēmums ir Krievija, pret kuru Latvijas iedzīvotāju vidū ir tikpat liels kritiski noskaņoto iedzīvotāju īpatsvars kā pārējās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!