Foto: Shutterstock
Romas katoļu Baznīcas Latvijā Bīskapu konference piektdien, 13. martā, nākusi klajā ar paziņojumu ticīgajiem, ļaujot iksvētdienas svētajās misēs, piedalīties kurās katoļticīgajiem ir noteikts par obligātu pienākumu, "Covid-19" pandēmijas dēļ līdz 4. aprīlim nepiedalīties vecāka gadagājuma cilvēkiem, personām, kam ir kādas infekcijas izpausmes, bērniem un skolēniem, kā arī pieaugušajiem, kuri ir tiešā saskarsmē ar saslimušajiem un arī personām, kuras izjūt lielas bailes no inficēšanās.

Kā teikts bīskapu konferences paziņojumā, "rūpējoties par ticīgo dzīvību un veselību, saskaņā ar Kanonisko tiesību kodeksa 87. kanona 1§, 1245. kanonu un 1248. kanona 2§, atbrīvojam no pienākuma (dispensējam) līdz 4. aprīlim piedalīties svētdienas sv. Misē sekojošiem ticīgajiem:

  1. Vecākā gada gājuma cilvēkiem;
  2. Personām, kurām ir kādas infekcijas izpausmes (piem., iesnas, klepus, paaugstināta temperatūra utt.), šīs personas aicinām palikt mājās, izvairoties no riska pakļaut inficēšanās riskam citus;
  3. Bērniem un skolniekiem, kā arī pieaugušajiem, kas ir tiešā saskarsmē ar jau saslimušajiem;
  4. Personām kuras izjūt lielas bailes no inficēšanās.

Tie, kuri godprātīgi izmantos šo atbrīvojumu no pienākuma piedalīties svētā misē, nebūs pakļauti grēkam".

Ikvienu, kas svētdienā minēto iemeslu dēļ paliks mājas, bīskapu konference aicina uz kopīgu ģimenes lūgšanu, īpaši lūdzoties par visiem, kas slimo, par ārstiem un par epidēmijas izbeigšanos, kā arī pievienoties kopīgai Svētās Mises lūgšanai ar "Radio Marija Latvija" un "Latgales Radio" starpniecību vai ar interneta starpniecību tajās draudzēs, kur svētā mise tiek pārraidīta interneta vidē.

"Aicinām ikvienu, kurš atgriezies no slimības skartajām valstīm, tiešām godprātīgi ievērot paškarantīnu, tādējādi pārliecinoties, ka nenodod slimību tālāk. Lūdzam respektēt Ārlietu ministrijas lūgumu nedoties uz ārzemju ceļojumos, lai pēc skolēnu brīvlaika Latviju nepāršalktu jauns slimības uzliesmojums," aicina katoļu baznīcas bīskapi.

Savukārt 19. martu, svētā Jāzepa svētkus, kuros dalība dievkalpojumos ir obligāta arī tad, ja 17.marts nav svētdienā, bīskapi izsludina par lūgšanu dienu, "saucot uz Dievu, lai Viņš pasargā Latviju no vīrusa epidēmijas".

Bīskapu konference atgādina arī jau iepriekšminētos ieteikumus, kurus "lūdz ņemt vērā ļoti nopietni".

Vēl papildus bīskapu konference nākusi klajā ar vēl vairākiem nozīmīgiem ierosinājumiem, ar kuriem iespējams iepazīties Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes mājas lapā.

Saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" izplatīšanos pasaulē un pirmo Latvijā apstiprināto slimības gadījumu Latvijas Romas katoļu baznīcas Bīskapu konference šonedēļ nākusi klajā ar ieteikumiem infekcijas ierosinātāja izplatīšanās ierobežošanai gan skubinot visus ticīgos un garīdzniekus ievērot vispārīgus piesardzības pasākumus, gan mudinot ieviest korekcijas vairākos ar baznīcā praktizētiem rituāliem saistītos aspektos.

Latvijas Bīskapu Konference apvieno Latvijas bīskapus. Tā dibināta 1997. gada 15. novembrī un tajā ietilpst četras diecēzes: Rīgas, Liepājas, Jelgavas un Rēzeknes-Aglonas diecēze. Latvijas Bīskapu konferences priekšsēdētājs kopš 2018. gada 18. decembra ir Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins.

Jau ziņots, ka ceturtdien visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat ceturtdien paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!