Starptautiskā Jūras organizācija par drošsirdību glābjot cilvēku dzīvības ar Atzinības rakstu “Par ārkārtēju drošsirdību jūrā” apbalvojusi Latvijas tankkuģa kapteini Viktoru Timoščenko.
Latvijas Jūras administrācija portālam “Delfi” norādīja, ka Timoščenko vadītais kuģis “Ance” ceļā no Ņūdžersijas ASV uz Porvoo Somijā 2006. gada 2. novembrī izglāba dzīvību diviem Kanādas pilsoņiem. Viņu vadītais katamarāns vētrā bija zaudējis vadāmību, un abi kanādieši bija nokļuvuši likteņa varā. Saņemot ziņu no ASV Krasta apsardzes, “Ance” devās palīgā Kanādas pavalstniekiem, taču stiprās vētras dēļ, viņus nebija iespējams uz “Ances” klāja uzņemt nekavējoties. Abi mēģinājumi to izdarīt bija nesekmīgi.

Tomēr “Ance” palika notikuma vietā un iestājoties dienas gaismai, tankkuģis atkārtoti pietuvojās notikuma vietai un ar virves palīdzību vienu pēc otra uzņēma abus Kanādas pavalstniekus. Tūlīt pēc tam katamarāns nogrima. Kopumā glābšanas operācija bija ilgusi 13,5 stundas.

Starptautiskā Jūras organizācija Atzinības rakstu “Par ārkārtēju drošsirdību jūrā” apbalvo cilvēkus, kuri riskējot ar savu dzīvību ir glābuši dzīvību citiem cilvēkiem, vai arī novērsuši vai samazinājuši piesārņojuma nodarīto kaitējumu videi.

Galvenie kritēriji apbalvojuma pasniegšanai ir izrādītā izveicība, māka un vadošā loma, glābšanas darbu nepieciešamība, ārkārtējas varonības demonstrēšana, iesaistīto personu vai apdraudējuma riska pakāpe, notikuma vieta un laika apstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!