Latvijas pārstāvniecības Eiropas Savienībā (ES) vajadzībām Ārlietu ministrija iegādāsies ēku Briselē, kuras cena ir vairāk nekā desmit miljoni eiro jeb septiņi miljoni latu.
Ēkas adrese ir Avenue des Arts 23, rue du Commerce 122.

Ēka apmierina ne vien pārstāvniecības šīs dienas vajadzības, bet ir vērsta uz nākotnes vajadzībām, izvietojot dažādus Latvijas birojus un Latvijas vēstniecības Beļģijā Konsulāro daļu.

Ēkai ir lielas reprezentācijas telpas, kas ļauj ietaupīt nomas maksas, rīkojot lielus pasākumus.

Ēkas iegādes izmaksas, maksājot par to uzreiz pilnā apmērā ir 9 950 000 eiro (ap 6 992 899 latu). Savukārt ēkas remonta izmaksas - 1 397 931 eiro (ap 982 470 latiem).

Finanšu ministrijai jāizlemj, vai īpašuma iegādi valsts segs piecos vai desmit gados. Maksājot par ēku ar atlikto maksājumu piecu gadu laikā, tās iegāde valstij izmaksātu 10 891 000 eiro (7 654 238 latus)

Šajā summā ietilpst nekustamā īpašuma iegādes ikgadējie maksājumi, notāra pakalpojumi, ēkas remonta izmaksas.

Savukārt maksājot par ēku ar atlikto maksājumu desmit gadu laikā būtu nepieciešami 11 795 000 (8 289 570 latus)

Ministru kabinets pagājušā gada vasarā uzdeva Ārlietu un Finanšu ministrijai turpināt meklēt Latvijas pārstāvniecības vajadzībām atbilstošu nekustamo īpašumu Briselē, kā arī izvērtēt tā finansēšanas iespējas.

Pašlaik Latvijas pārstāvniecība atrodas Briselē, Arlona ielā 39-41. Šajā ēkā bez pārstāvniecības ir arī citi nomnieki un telpas nav piemērotas ES un arī Latvijas klasificētās informācijas aizsardzības prasībām. Nebūtu racionāli ieguldīt investīcijas nomātās telpās, lai sasniegtu Latvijas likumdošanai atbilstošas aizsardzības pakāpi, uzskata Ārlietu ministrija.

Pārstāvniecības darbības nodrošināšanai būtu nepieciešami 85-110 darbinieki, no tiem 15-20 Ārlietu ministrijas diplomāti, 30-40 nozaru ministriju atašeji un 40-50 administratīvie un līgumdarbinieki. Esošajās telpās ir iespējams izvietot 48 darbiniekus, šobrīd pārstāvniecībā strādā 34 darbinieki, un to skaitu plānots palielināt. Lai nodrošinātu visus darbiniekus ar darba vietām, ir nepieciešamas vismaz 3000 kvadrātmetru lielas telpas.

Latvijas pārstāvniecība sazinājusies ar ēkas īpašniekiem un vienojusies atlikt esošā nomas līguma pārtraukšanu līdz 2005.gada otrajai pusei.

Valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" kopīgi ar Ārlietu ministriju sagatavoja pieteikumu ar ēkai izvirzītajām prasībām un tas tika nosūtīts nekustamo īpašumu mākleriem Briselē. Galvenais nosacījums bija, lai ēkas kvadratūra būtu vismaz 3000 kvadrātmetru un lai tā atrastos Leopolda kvartālā jeb tā dēvētajā "Eiropas kvartālā", kur biroji atbilst ES institūciju prasībām.

Šajā sektorā pārsvarā izvietotas dažādas Eiropas Savienības institūcijas, Eiropas Savienības komisija, parlaments, tiesa, starptautiskas juridiskās kompānijas, Beļģijas valdības mītnes, kā arī privātais sektors.

Pašlaik, kad Eiropas Savienībā uzņemtas desmit jaunas dalībvalstis, pieprasījums pēc brīvām platībām ir pieaudzis un tiek prognozēts, ka piedāvājums šajā sektorā būs nepietiekams.

Pagājušā gada decembrī "Valsts nekustamo īpašumu" un Ārlietu ministrijas pārstāvji devās uz Briseli, lai apskatītu četrus no mākleru piedāvājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!