Foto: Shutterstock
Latvijas Pasts uzsācis nebijušu akciju, plānojot noskaidrot Latvijas iedzīvotāju skatījumā skaistāko Latvijas Pasta 2011.gadā izdoto pastmarku. Balsojums par pastmarkām sāksies pirmdien līdz ar 2011.gadā izdoto pastmarku izstādes atklāšanu "Galerijā Centrs", informēja pasts.

Akcijas ideja radusies, ņemot vērā gan filatēlistu, gan arī citu Latvijas iedzīvotāju aktīvo interesi par Latvijas Pastā emitētajām pastmarkām.

Skaistāko pastmarku būs iespēja izvēlēties no 23 Latvijas Pasta pērn izdotajām pastmarkām. Drukātā veidā konkursa noteikumi, balsošanas anketas un visu izdoto pastmarku attēli būs pieejami laikrakstā "Latvijas Avīze" un žurnālā "Mājas Viesis" - anketu nosūtīšana ar Latvijas Pasta starpniecību visiem konkursa dalībniekiem būs bez maksas.

Savukārt virtuālā balsojuma anketas kopā ar visu pastmarku attēliem un to aprakstu būs atrodamas interneta vietnē www.gadapastmarka.lv un www.la.lv.

Moderno tehnoloģiju cienītāji, izmantojot mobilos tālruņus, varēs balsot uz vietas izstādē Galerijā Centrs - noskenējot izvēlētās pastmarkas attēlam blakus nodrukāto QR kodu, ieejot attiecīgi norādītajā interneta tīmekļa vietnē un nobalsojot par savā skatījumā skaistāko pastmarku.

"Ļoti ceram, ka šis būs vēl viens veids, kā piesaistīt Latvijas iedzīvotāju interesi vienam no senākajiem un atpazīstamākajiem pasta simboliem - pastmarkai. Būs interesanti uzzināt, tieši kura mākslinieka miniatūrajai gleznai - pastmarkai - priekšroku dos Latvijas iedzīvotāji: šāds vērtējums ļoti palīdzēs mūsu turpmākajā pastmarku veidošanas darbā," uzsver Latvijas Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

Konkurss ilgs līdz 26.februārim, un tikpat ilgi būs apskatāma arī Latvijas Pasta 2011.gadā izdoto pastmarku izstāde "Galerijā Centrs".

Ikviens balsotājs arī piedalīsies izlozē, kurā būs iespējams laimēt ar pasta nozari saistītas balvas - iespēju bez maksas izgatavot savu personalizēto pastmarku vai saņemt visu Latvijas Pasta 2011.gada pastmarku komplektu.

Latvijas Pasts ik gadu izdod vidēji 15 jaunu pastmarku sēriju, kuru kopējā tirāža sasniedz vairākus miljonus eksemplāru. 2011.gadā Latvijas Pastā tika emitētas 23 jaunas pastmarkas 18 pastmarku sērijās, un to kopējā tirāža bija nepilni 7 miljoni eksemplāru.

Vislielākajā tirāžā – divi miljoni - tika izdota Ziemassvētku sērijas pastmarka ar 0,35 latu nominālvērtību. Pastmarku izdošanas plānu apstiprina speciāla Pastmarku emisijas komisija, bet 2011.gads bija pirmais Latvijas vēsturē, kad Latvijas Pasts aicināja ikvienu interesentu iesūtīt savu pastmarkas dizainu, vēlāk publiskā balsojumā interneta sociālajos tīklos noskaidrojot uzvarētāju pastmarku, kas 500 000 eksemplāru tirāžā tika izdota 2012.gada janvārī. 2012.gadā Latvijas Pasts plāno emitēt vismaz 26 jaunas pastmarkas aptuveni 17 miljonu eksemplāru tirāžā.

Pastmarka ir pasaulē zināmākais pasta simbols. To kā pasta pakalpojuma apmaksas apliecinājumu līmē uz pasta sūtījumiem - vēstulēm, bandrolēm un pastkartēm. Pirmā pastmarka tika izdota 1840.gadā Anglijā. Trīs gadus vēlāk pastmarku izdeva Šveice, bet 1847.gadā pirmo pastmarku nodrukāja ASV. Tagadējās Latvijas teritorijā pirmā pastmarka parādījās 1857. gadā. Savukārt 1918. gadā Latvijas Republika izdeva pirmo pastmarku jau kā neatkarīga valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!