Foto: AFP/Scanpix
Latvijas Pasts šogad plāno emitēt vismaz 26 jaunas pastmarkas – par dažādām Latvijas valstij un cilvēkiem svarīgām tēmām un ar dažādu nominālvērtību, informē Pasts.

Izdodamo pastmarku skaits dažu tuvāko mēnešu laikā vēl var tikt papildināts, taču šāgada pirmās pastmarkas tiks izdotas 7.janvārī, bet gads jau tradicionāli noslēgsies ar jaunām Ziemassvētku sērijas pastmarkām 2012.gada decembrī.

Kopējā 2012.gadā Latvijas Pastā izdodamo pastmarku tirāža sasniegs vismaz 17 miljonu eksemplāru, un tas, ņemot vērā šābrīža ievērojamo pieprasījumu pēc pastmarkām, ir par aptuveni 10 miljoniem eksemplāru vairāk, nekā Latvijas Pasts vidēji ik gadu izdod.

"Latvijas Pasts, kura izdotās pastmarkas pasaulē atpazīst kā gaumīgas un mākslinieciski augstvērtīgas, arī šogad iepriecinās gan filatēlistus, gan visus mūsu klientus ar tik daudzveidīgām un interesantām pastmarkām, lai katrs varētu izvēlēties savai gaumei un sūtījumu vērtībai visatbilstošākās," norāda Latvijas Pasta Pasta un filatēlijas vērtszīmju departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

Latvijas Pasta 2012.gada pirmās pastmarkas tiks izdotas sērijā Latvijas novadu un pilsētu ģerboņi, un tajā būs iekļautas trīs dažādas pastmarkas – ar Rīgas mazo ģerboni, Piltenes ģerboni un Lielvārdes novada ģerboni.

Savukārt jau janvāra beigās dienasgaismu ieraudzīs unikāla pastmarka, kuru par izdošanas vērtu atzinuši paši Latvijas iedzīvotāji, vispirms piedaloties pirmoreiz Latvijas vēsturē organizētajā pastmarku dizaina konkursā un iesūtot tam savus pastmarku dizaina paraugus, bet pēc tam ar sociālo tīklu starpniecību aktīvi balsojot par interesantāko pastmarku. Uzvarētāja pastmarka Vieta, kur rodas stāsti, kurā attēlotas Vērmanes dārza lauvas un to tuvumā esošā restorāna Bibliotēka Nr.1 koku ieskautā ēka, tiks izdota un prezentēta 27.janvārī.

Populārajā Ziedu sērijā 2012.gada februārī tiks izdota jau trešā pastmarka – Lilija. Divas jaunas pastmarka jau martā būs arī Eiropas valstu vienotajā pastmarku sērijā Eiropa, kuras iniciatore ir Eiropas Pasta savienība un kuras pastmarkas, vienotas visai Eiropai, ar vienādu logotipu, tiek izdotas jau kopš 1994.gada.

Aprīlī pastmarka tiks veltīta izcilā latviešu bibliogrāfa Jāņa Misiņa 150 gadu jubilejas atcerei, bet trīs pastmarku sērija – Rīgas Zooloģiskā dārza simtgadei. Maijā tiks izdota otrā pastmarka sērijā Latvijas ostas, šoreiz – par Ventspils brīvostas tēmu. Bet jūnijā divas jaunas pastmarkas tiks iekļautas sērijā Latvijas putni, kas tiek papildināta jau trešo gadu pēc kārtas.

Jūlijā īpaša pastmarka tiks izdota par godu 30. Vasaras Olimpiskajām spēlēm, kas no 2012.gada 27.jūlija līdz 12.augustam risināsies Apvienotās Karalistes galvaspilsētā Londonā. Savukārt augustā klajā nāks pastmarku bloks, ko veidos divas pastmarkas, – Kurzemes un Zemgales hercogistei – 450. Arī Rīgā dzimušā astronautikas zinātnieka un raķešu konstruktora Fridriha Candera 125 gadu jubilejas atceres pastmarka tiks izdota augustā.

Trešo pastmarku sērijā Latvijas mūsdienīgā arhitektūra paredzēts izdot septembrī, bet Baltijas valstu kopizdevumu – pastmarku bloku Dzelzceļu tilti – oktobrī. Arī Rīgas Tehniskās universitātes 150 gadu pastāvēšana tiks atzīmēta ar pastmarkas izdošanu oktobrī.

Gatavojoties Latvijas valsts simtgadei 2018.gadā, Latvijas Pasts arī 2012.gadā, jau ceturto gadu pēc kārtas, izdos trīs jaunas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai – 100. Bet gada noslēgumā – decembrī – Latvijas Pasts jau tradicionāli izdos divas jaunas Ziemassvētku sērijas pastmarkas.

Latvijas Pasts ik gadu izdod vidēji 12–16 jaunu pastmarku izdevumu, kuru kopējā tirāža parasti sasniedz līdz 7 miljoniem eksemplāru, uz vēstulēm un citiem korespondences sūtījumiem tālāk apceļojot visu pasauli. Pastmarku tematiku katram gadam nosaka speciāli izveidotā Pastmarku emisijas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!