Foto: LETA
Biedrība "Latvijas Politiski represēto apvienība" (LPRA) nosoda apcietinātā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") rīcību, dēvējot sevi par "politiski represēto", informēja LPRA valdes priekšsēdētājs Ivars Kaļķis.

22. februārī Rīgas apgabaltiesa Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumenta viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un citos noziegumus, piesprieda viņam piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu un pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē.

Kaļķis norādīja, ka pēdējās nedēļās vairākos Latvijas preses izdevumos un interneta vietnēs publicētas un pārpublicētas Lemberga vēstules no cietuma, kuras viņš parakstījis kā "politiski represētais".

"Īpaši ciniski šādas publikācijas izskatījās 25. martā, kad mūsu tauta godināja staļiniskā terora upuru piemiņu. Mūsu organizācija šo publikāciju sakarā saņem daudzu politiski represēto sašutuma vēstules ar jautājumu, kopš kura laika Lembergam būtu piešķirts politiski represētās personas statuss. Īpaši sašutuši ir mūsu organizācijas Ventspils nodaļas biedri," sacīja Kaļķis.

Viņš atgādināja, ka politiski represētās personas statuss Latvijā tiek piešķirts atbilstoši īpašam likumam "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem".

Ja Lembergs var dokumentāli pierādīt, ka viņš cietis no komunistiskā vai nacistiskā okupācijas režīma, viņam likumā noteiktajā kārtībā jāvēršas ar attiecīgu iesniegumu un reabilitācijas dokumentiem Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Taču līdz šim politiski represētās personas statuss Lembergam nav piešķirts, uzsvēra LPRA valdes priekšsēdētājs.

Kā liecina interneta enciklopēdijā "Vikipedija" apkopotie dati, padomju laikos Lembergs ieņēmis vairākus amatus Latvijas Komunistiskajā partijā (LKP) un tās struktūrās – bijis Komjaunatnes Ventspils pilsētas komitejas organizāciju daļas vadītājs, LKP Ventspils pilsētas komitejas propagandas un aģitācijas nodaļas vadītājs, LKP Ventspils rajona komitejas sekretārs.

LPRA uzsver, ka paraksta "politiski represētais" lietošana no Lemberga puses ir nelikumīga un aizvainojoša patiesajiem staļinisko represiju upuriem.

"Cienot Satversmes 100. pantu un neapšaubot Lemberga tiesības paust savu viedokli, mēs vienlaikus prasām faktu precizitāti un kategoriski iebilstam pret sabiedrības maldināšanu un necieņu pret mūsu tautas traģisko okupācijas laika pieredzi," sacīja Kaļķis.

Vienlaikus LPRA principiāli norobežojas no jebkādiem vērtējumiem pret Lembergu ierosinātajā krimināllietā un nekādi neiejaucas pastāvošajā tiesvedībā, uzsvērts apvienības paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!