Foto: LETA

Latvijas Slimnīcu biedrībai sadarbība ar no amata atcelto Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāru Rinaldu Muciņu bijusi salīdzinoši veiksmīga un tāda tā būtu jāturpina arī ar jaunizvēlēto valsts sekretāru, pauda biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Viņš norādīja, ka neņemas spriest, kāpēc VM vadībā notikušas šādas izmaiņas, taču uzsvēra, ka pēc amatpersonu nomaiņas būtiski būtu saglabāt pēctecību, un sadarbībai ar Muciņa vietā izvēlēto Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktori Solvitu Zvidriņu būtu jāturpinās.

Komentējot veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) vēlmi izveidot nodaļu, kas izvērtētu valsts kapitālsabiedrību - slimnīcu - darbību, Kalējs pozitīvi vērtēja ministra apņēmību sakārtot sistēmu, vienlaikus norādot, ka par ministrijas jaunizveidotās nodaļas darba efektivitāti varēs spriest tikai pēc tam, kad tā sāks strādāt un kad varēs saprast, ko tā īsti vērtēs. Galvenais esot, lai slimnīcām samaksā par pakalpojumu pēc tarifa, jo patlaban par pakalpojumu procentuāli tiekot maksāts mazāk nekā reāli nepieciešams.

Kā ziņots, VM valsts sekretāra amatā Muciņu nomainīs līdzšinējā VRAA direktore Solvita Zvidriņa, par šādu izšķiršanos piektdien pēc valdības sēdes žurnālistiem paziņoja veselības ministrs.

"Man par milzīgu pārsteigumu, stājoties ministra amatā, konstatēju, ka VM nav nodaļas, kas izvērtētu valsts kapitālsabiedrību - slimnīcu - darbību, bet par visām šīm sabiedrībām atbild valsts sekretārs. Tā kā man ir nolūks šo būtisko trūkumu novērst, es nolēmu izveidot VM šādu nodaļu un par valsts sekretāri iecelt Solvitu Zvidriņu," sacīja Belēvičs.

Līdz šim VM šāda nodaļa nebija izveidota, jo Muciņš pēc izglītības ir jurists, turpretim Zvidriņa ir ekonomiste ar lielu pieredzi valsts pārvaldē, skaidroja Belēvičs. Viņš domā, ka Zvidriņai būs pa spēkam izveidot šādu struktūrvienību.

Kā norādīja Muciņš, Belēviča lēmums viņam bijis liels pārsteigums. Muciņam esot izteikts piedāvājums pāriet uz darbu VRAA, taču galīgo atbildi viņš vēl neesot devis. Sarunā ar aģentūru LETA precīzu piedāvāto amatu VRAA Muciņš neminēja.

"Man tika dots ļoti maz laika. Plkst.9 man paziņoja par darba uzteikumu un līdz plkst.16 jau bija jādod atbilde par pāriešanu darbā uz VRAA. Domāšu līdz pirmdienai, pagaidām vēl neesmu izlēmis," sacīja Muciņš.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Zvidriņa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pakļautībā esošās VRAA vadītāja amatā tika iecelta 2012.gada aprīlī. Pirms tam viņa sešus gadus bija Kultūras ministrijas valsts sekretāre, bet iepriekš - Finanšu ministrijas Budžeta departamenta direktore.

Muciņš bijis VM valsts sekretārs kopš 2010.gada maija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!