Lai gan vairākus gadus eksbaņķieri Aleksandru Laventu ārstējošie mediķi apgalvoja, ka Laventam sliktā veselības stāvokļa dēļ nepieciešama stacionāra ārstēšana, n epilnu mēnesi pēc drošības līdzekļa mainīšanas "Bankas Baltija" novešanā līdz bankrotam apsūdzētā Laventa veselības stāvoklis esot uzlabojies tiktāl, ka viņš varētu doties ārstēties mājas apstākļos.
Tā piektdien BNS pavēstīja Laventa ārstējošais ārsts Aivars Lejnieks, kurš tūlīt pēc apcietinājuma atcelšanas eksbaņķierim apgalvoja, ka viņa pacieta veselības stāvoklis nav mainījies.

Uz jautājumu, vai Lavents jūtas tik labi, ka varētu pamest slimnīcu, viņš atbildēja -"būtībā tā arī varētu teikt. Taču tas atkarīgs tikai no paša pacienta - kā viņš jūtas . Tagad tikai pašam Laventam ir jālemj, vai viņš vēlas turpmāk palikt slimnīcā. Ja viņš šeit jūtas drošāk, tad... Viņš jau valsts naudu netērē, tikai savu".

Lejnieks norādīja, ka ar Laventu nav pārrunājis iespēju pārvest viņu aprūpei mājas apstākļos.

Savukārt eksbaņķiera advokāte Irina Kauke BNS sacīja, ka "pēc izveseļošanās Lavents noteikti dosies uz mājām. "Ko tad viņam te vēl būs darīt," viņa teica. Tomēr advokāte norādīja, ka viņai nav nekādas sīkākas informācijas par Laventa veselības stāvokli un tādēļ viņa nezinot, kad viņš pametīs ārstniecības iestādi.

No paša pacienta par viņa veselības stāvokli BNS neko uzzināt neizdevās - Kauke norādīja, ka Lavents, "kamēr neizrakstīsies no slimnīcas, ne ar vienu nerunās".

Uz Laventa apmierinošo veselības stāvokli februāra sākumā norādīja arī veselības ministra Āra Audera izveidotā komisija, kura secināja - "viņa veselības stāvoklis pēdējos divus gadus ir stabils un ārstēšanās slimnīcā viņam nav bijusi nepieciešama".

"Bankas Baltija" krimināllietu savulaik izskatījusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte par Laventa ātro atlabšanu bija ironiska. "Nu ļoti jauki.. ka viņam ir tādi ārsti, kas var mēneša laikā pacientu izārstēt. Tā interesanti.. ka pēkšņi paliek tik labi. Tikai jautājums, kādēļ pirms tam vairākus gadus nevarēja izārstēt," BNS sacīja tiesnese.

Viņa teica, ka savulaik un vēl joprojām "daudz kas šajā lietā" viņai šķitis dīvains, taču tagad tas esot "citu tiesībsargājošo iestāžu kompetencē".

Pēc vairākus gadus ilgušas lietas izskatīšanas Rīgas apgabaltiesa (RAT) eksbaņķierim Laventam par bankas novešanu līdz bankrotam piesprieda deviņu gadu cietumsodu, bet Eiropas Cilvēktiesību tiesa lietas izskatīšanā konstatēja cilvēktiesību pārkāpumus. Lavents un vēl divi tiesājamie RAT spriedumu pārsūdzēja. Augstākā tiesa janvāra beigās Laventam mainīja drošības līdzekli no apcietinājuma pret policijas uzraudzību.

Laventa lietas izskatīšana tiesā ieilga viņa veselības stāvokļa dēļ - viņš vairākas reizes neieradās uz tiesas sēdi, bet kādā sēdē viņam kļuva slikti ar sirdi, tādēļ Laventu nogādāja atpakaļ slimnīcā. Savukārt prokurors tiesas sēdēs vairākkārt aicināja tiesu noturēt sēdes slimnīcā, taču "Linezera" slimnīca paziņoja, ka nevarot uzņemties šādas funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!