Foto: stock.xchng
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina Saeimu cilvēkiem, kuri pensionējušies priekšlaicīgi, palielināt pensijas apmēru no pašreizējiem 50% no aprēķinātās vecuma pensijas līdz 80%.

LBAS nosūtīja aicinājumu Saeimas deputātiem pievērst īpašu uzmanību vairākiem aspektiem grozījumos pensiju, piemēram, LBAS uzskata, ka priekšlaicīgās pensijas apmēram ir jābūt 80% apmērā no aprēķinātās vecuma pensijas, tāpat LBAS neatkāpjas no prasības, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšanai jāsākas no 2016.gada ar soli trīs mēneši gadā.

"[..] Tomēr vēršam Jūsu uzmanību, ka mēs nevarējām vienoties par divām ļoti būtiskām lietām, proti: par laiku, ar kuru Latvijā jāsāk pensionēšanās vecuma paaugstināšana, un par priekšlaicīgās vecuma pensijas apmēra palielināšanu. Atgādinām, ka visās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdēs LBAS aizstāvēja viedokli, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana var sākties no 2016.gada ar soli trīs mēneši gadā, 65 gadu pensionēšanās vecumu sasniedzot līdz 2027.gada 31.decembrim, un priekšlaicīgās pensijas apmēram ir jābūt 80 % apmērā no aprēķinātās vecuma pensijas," teikts arodbiedrību vēstulē.

LBAS uzskata, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 2014.gada ir sasteigta un neizvērtēta, "[..] rezultātā mēs saņemsim jaunus sociālo pabalstu prasītājus, radīsim papildu slogu gan pašvaldībām, gan nodarbinātības dienestiem, palielināsies no valsts izbraucošo cilvēku skaits".

Priekšlaicīgās vecuma pensijas apmēra paaugstināšana līdz 80% no piešķirtās vecuma pensijas kaut daļēji izglābtu no nabadzības un trūkuma daudzus simtus cilvēku, norāda arodbiedrības.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība aicina deputātus pirms pensiju likuma grozījumu otrā lasījuma vēlreiz pārdomāt arodbiedrību argumentus, izvērtēt esošo situāciju - iedzīvotāju maksātspējas un nodarbinātības līmeni, dzīves ilgumu un veselības stāvokli - un "pieņemt atbildīgus lēmumus nevis politisko kompromisu iespaidā, vadoties pēc politiskā tirgus principiem, bet gan ievērojot Latvijas iedzīvotāju intereses"

Jau ziņots, ka Sociālo un darba lietu komisija maija vidū atbalstīja priekšlikumu paaugstināt pensionēšanās vecumu no 2014.gada par trīs mēnešiem gadā. Atbalstītais priekšlikums paredz, ka 65 gadu pensionēšanās vecums tiks sasniegts 2025.gadā.


Valdības virzītie pensijas likuma grozījumi par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu paredzēja 65 gadus sasniegt 2020.gadā, kas nozīmētu 2014.gada un 2015.gada 1.janvārī paaugstināt pensijas vecumu par trim mēnešiem, bet no 2016.gada ‒ par pusgadu.

Savukārt Saeimas deputāti no "Saskaņas centra" un Reformu partijas frakcijām rosināja pensijas vecumu paaugstināt no 2014.gada ik gadu par trim mēnešiem un reformu pabeigt piecus gadus vēlāk - 2025.gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!