Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) otrdien valdes sēdē pieņēma prasības topošās valdības deklarācijas projektam un nosūtīja tās premjera amata kandidātam Valdim Dombrovskim (JL), portālu "Delfi" informēja LBAS pārstāve Sanita Lorence.

LBAS topošo deklarāciju kopumā vērtē pozitīvi, tomēr uzskata, ka "tas ir ļoti vienpusējs dokuments, orientēts galvenokārt uz dažādu iestāžu un institūciju likvidēšanu, algu un sociālo garantiju samazināšanu, kas var dot tikai īslaicīgu efektu un neļaus pilnā mērā iziet no krīzes".

Arodbiedrību savienība uzskata, ka jaunajai valdībai galvenā uzmanība jākoncentrē uz uzņēmējdarbības stabilizēšanu un attīstību, programmām, kas dod augstu pievienoto vērtību, ieskaitot zinātnes attīstību, investīciju piesaisti un jaunu darba vietu radīšanu, kā arī eksporta stimulēšanu, kas ilgtermiņā dos Latvijai izaugsmes iespējas.

LBAS nepiekrīt dokumentā paustajai atziņai, ka jāatceļ 360 latu slieksnis algu samazināšanai, jo šāds algas apmērs, kas pēc nodokļu nomaksas veido 245 latus, nedod iespēju strādājošajam cilvēkam nodrošināt iztiku sev un savai ģimenei.

Tāpat LBAS neatbalsta finansējuma samazinājumu veselības aprūpes un izglītības nozarēm deklarācijā ierakstītajos apmēros. Organizācija arī uzsver, ka visi finansējuma samazinājumi ir iespējami tikai pēc vispusīgām konsultācijām ar sociālajiem partneriem un nozaru ekspertiem.

LBAS neatbalsta atalgojuma un sociālo garantiju samazinājumu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm un kategorijām, jo tās tieši atbild par valsts drošību un nodrošina iedzīvotājiem pieejamus pakalpojumus. Organizācija iesaka pārskatīt Aizsardzības ministrijas budžetu "samazinājuma virzienā", tajā paredzētos līdzekļus pārdalot Valsts policijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Ieslodzījumu vietu pārvaldei.

LBAS uzskata, ka nav pietiekami nopietni izvērtēta ideja par sociālās apdrošināšanas iemaksu paaugstināšanu, tāpēc pašreizējā variantā to noraida. Arodbiedrību savienība nepiekrīt arī pensiju indeksācijas atcelšanai, jo inflācija joprojām ir pārāk augsta.

LBAS arī konstatē, ka dokumenta projektā nav minēts nekas par tik būtisku šī brīža aktualitāti kā bezdarbnieku pabalstiem, bezdarbnieku  apmācību un pagaidu sabiedrisko darbu organizēšanas un finansēšanas kārtību.

Organizācija pieprasa jau šogad veikt dažādu valsts pārvaldes institūciju darbības izvērtējumu un to iespējamo reorganizāciju; noteikt, ka demisionējušas valdības vadītājs un ministri, to biroju darbinieki un padomnieki nav tiesīgi saņemt kompensācijas un atlaišanas pabalstus pašu noteiktajos apmēros; atcelt visas kompensācijas Saeimas deputātiem par dzīvokli, tālruni, autotransportu un reprezentāciju, bet visām valsts amatpersonām noteikt stingrus ierobežojumus autotransporta un tālruņu izmantošanā.

LBAS aicina izskatīt jautājumu par "māmiņu" algu izmaksām tiem vecākiem, kas strādā, nosakot izmaksu griestus 500 Ls apmērā; pieļaut norēķinus starp uzņēmumiem un nodokļu maksāšanu valstij vienotajā Eiropas valūtā - eiro; pastiprināt cīņu ar nelegālo nodarbinātību un algām "aploksnēs", kā arī nodrošināt arodbiedrībām tiesības piedalīties sociāli ekonomisko problēmu risināšanā valstī visos līmeņos.

LBAS arī rosina progresīvā ienākumu nodokļa ieviešanu ieviest valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!