"Latvijas ceļa" (LC) valde un Saeimas frakcija atbalstīs Vairas Vīķes - Freibergas atkārtotu ievēlēšanu par Latvijas prezidenti, lai nodrošinātu Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Pēc Latvijas iestāšanās ES un NATO LC ir gatavs sākt diskusiju par tautas vēlētu prezidentu.
LC preses sekretāre Dace Gulbe sacīja, ka LC valde kopīgi ar Saeimas frakciju izplatījusi paziņojumu, kurā pauž gandarījumu par kopēju darbu ar prezidenti, cīnoties par iestāšanos ES un NATO.

"LC jau šodien paziņo, ka partija izvirza Vairu Vīķi - Freibergu ievēlēšanai uz otro termiņu un cīnīsies par to, lai viņa atkārtoti kļūtu par prezidenti," sacīts paziņojumā.

Preses sekretāre arī teica, ka pēc tam, kad Latvija būs iestājusies ES un NATO un būs pilnīgas ārējās drošības garantijas, LC ir gatavs sākt pilnvērtīgu diskusiju par tautas vēlētu prezidentu.

Jau vēstīts, ka prezidente neiebilstu kandidēt uz otro termiņu šajā amatā. Viņa arī atzina, ka nebūtu pret tautas vēlēta prezidenta sistēmu, jo tā ne ar ko nebūtu sliktāka par pašreiz pastāvošo, kad prezidentu ievēl parlaments.

Tomēr Vīķe - Freiberga negatavojas pati nākt klajā ar šādu likumdošanas iniciatīvu, jo likumdevējam, ja tas pret to iebilst, jebkurā brīdī būtu iespēja to noraidīt. Pēc viņas vārdiem, iniciatīvai būtu jānāk no partiju puses, turklāt vairāku, lai to varētu pieņemt, vai arī ideja būtu dodama apspriešanai referendumā.

BNS jau vēstīja, ka tautas vēlētu prezidentu paredz arī Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas līdera Jura Bojāra izstrādātais jaunās Satversmes projekts, ar kuru septembrī plānots iepazīstināt plašāku sabiedrību.

Vīķi - Freibergu par Latvijas prezidenti Saeima ievēlēja 1999.gadā. Viņas pilnvaru termiņš beidzas 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!