Foto: LETA
Piedāvātā pensiju indeksācija ne finansiāli, ne morāli nav iespējama, ņemot vērā Latvijas demogrāfijas prognozes un obligātā sociālās apdrošināšanas sistēmas īstermiņa un ilgtermiņa nestabilitāti, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

Kopš 2009.gada notiek būtiska līdzekļu pārdale no šobrīd nodarbinātajām personām būtiskajiem apdrošināšanas veidiem, kā slimības, maternitātes un vecāku apdrošināšana, par labu pensiju apdrošināšanai, norāda LDDK, un piebilst, ka tā nav tālredzīga valsts politika, bet politiķu vēlme izmantot administratīvo resursu un svešu naudu, lai tiktu atkārtoti ievēlēti 11.Saeimā.

Piedāvātā pensiju indeksācija novestu pie esošās situācijas tālākas pasliktināšanās, un visticamāk, jau tuvākajos gados būtu nepieciešama atkārtota sistēmas koriģēšana pensiju samazināšanas virzienā, vēsta LDDK.

Saskaņā ar aprēķiniem obligātās sociālās apdrošināšanas budžetā uzkrātā rezerve, kas 2009.gada sākumā bija 951 miljons latu, būs notērēta līdz 2012.gada ceturtajam ceturksnim, kas radīs nepieciešamību aizņemties naudu no pamatbudžeta, kas liecina par sistēmas nespēju pastāvēt ilgtermiņā. Tādējādi LDDK aizrāda, ka neplānotā indeksācija paātrinās sociālā budžeta rezerves izsīkumu un palielinās deficītu nākotnē.

 „Neadekvātas demogrāfiskās politikas rezultātā nākotnē pieaugs demogrāfiskā noslodze ar pensijas vecuma iedzīvotājiem, kuru nodrošināšanai nākotnē būs nepieciešami arvien lielāki līdzekļi, kas būs jāgūst no aizvien mazāka obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēju skaita. Mēs mānam sabiedrību ar šķietamu resursu pieejamību, tiek ''uzpirktas'' pensionāru balsis it kā vecākā gadagājuma cilvēki neredzētu, ka nākotnes - nācijas ataudzes nav. Kopumā tas ir nožēlojami, ka ģimeņu pabalstiem resursu nav, bērnu dzimstība deputātus neinteresē," paudusi LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

„Delfi" jau vēstīja, ka ceturtdien Saeima nodeva komisijām Zaļo un zemnieku savienības iesniegto likumprojektu, kas paredz šoruden un turpmāk indeksēt pensijas tiem pensionāriem, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz 165 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!