Foto: VID

"Legālās narkotikas" Rīgā tiek tirgotas arī pašvaldībai piederošās tirdzniecības vietās, norāda Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-TB/LNNK (NA) Rīgas domes deputāti.

Centra rajona teritorijā "legālo narkotiku" bodītes iekārtotas pašvaldībai piederošajās tirdzniecības vietās Krišjāņa Barona ielā 90 un 13.janvāra ielā, Centrālās dzelzceļa stacijas tunelī, Latgales priekšpilsētas teritorijā - Augusta Deglava ielā 26a un Jēzusbaznīcas ielā 7/9, Vidzemes priekšpilsētas teritorijā - Varavīksnes gatvē 10 un Detlava Brantkalna ielā 9.

Ziemeļu rajonā "legālās narkotikas" tiek tirgotas pašvaldības īpašumā Skuju ielā 2 un Stiebru ielā 3, Kurzemes rajona teritorijā - Elvīras ielā 4, bet Zemgales priekšpilsētas teritorijā - Nometņu ielā 64, liecina opozīcijas deputātu apkopotā informācija.

Domnieki šajā sarakstā ieskaita arī kiosku Rostokas ielā, kas bez saskaņojuma uzstādīts uz pašvaldībai piederošas zemes ielu sarkano līniju robežās, taču Rīgas dome pusgada laikā to tā arī nav spējusi likvidēt. Kiosks pirms pāris nedēļām tika mērķtiecīgi nodedzināts.

Kā ziņots, kopumā Rīgā ir aptuveni 40 "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas, taču šis skaits ir mainīgs.

Nacionālās apvienības Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētāja Baiba Broka ceturtdien preses konferencē žurnālistiem norādīja, ka rīdzinieku veselība un drošība, apkarojot narkotikas, ir vienas no rūpēm, kas Nacionālajai apvienībai un koalīcijā esošajām partijām "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" ir kopīgas.

"Mums ir izdevies konstruktīvi vienoties un sadarboties rīdzinieku veselības un drošības jautājumos, konkrēti par narkotiku apkarošanu. Mūsu deputāti aktīvi darbojas Drošības komitejā, kuras vadītājs nāca ar paziņojumu, ka narkotiku apkarošana ir viena no prioritātēm. Mēs esam nākuši nevis ar lozungiem, bet ar konkrētiem risinājumiem," uzsvēra Broka. Pirmais darbs, kas būtu darāms - novērst situāciju, ka īpašumi, kas pieder Rīgas pašvaldībai, tiek iznomāti uzņēmumiem, kas tirgo "legālās narkotikas".

"Mūsu pirmais lūgums ir no skaļiem lozungiem un solījumiem ķerties pie darba un pārtraukt nomas līgumus ar uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar jebkāda veida "legālo narkotiku" tirdzniecību," uzsvēra Broka.

"Mūs izbrīna, ka Rīgas domes īpašumos ilgstoši atrodas šīs tirdzniecības vietas un līgumi netiek lauzti, tāpēc esam pieprasījuši Rīgas vadībai pieņemt rīkojumu nekavējoties izbeigt šo tirdzniecību vismaz šajās vietās, jo tas ir neprātīgi - no vienas puses ņemt kaut kādas kapeikas par īri, no otras - sniegt budžetā naudu ārstēšanai," norādīja deputāts Kārlis Dombrovskis (NA).

Nacionālās apvienības deputāti ir iesnieguši virkni priekšlikumu nākamā gada budžetam, tai skaitā uzsvērta nepieciešamība Labklājības departamentā izveidot divas štata vietas speciālistiem, kas darbotos ar narkotiku profilakses jautājumiem, sabiedrības izglītošanu.

"Rīgai ir jābūt rīcības plānam - šādu priekšlikumu izvirzījām arī vienā no Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas jautājumu komitejas sēdēm. NA Rīgas pilsētā aicina izstrādāt reālu sadarbības plānu visām Rīgas pašvaldības struktūrvienībām, kas iekļauj gan apkarošanu, gan profilaksi, gan darbu skolās utt. Viens no galvenajiem virzieniem ir profilakse un prevencija - likt akcentu uz veselajiem un saprātīgajiem cilvēkiem, norādot, kādus zaudējumus var nest šīs narkotikas. Apkarošana ir vairāk Valsts policijas, prokuratūras, tiesu jautājums, bet mums jāliek uzsvars uz bērnu izglītošanu," uzsvēra Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!