Foto: stock.xchng

Saeima ceturtdien, 17. oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz piešķirt Slimību profilakses un kontroles centram tiesības izņemt no aprites jaunas psihoaktīvas vielas.

Atbilstoši pieņemtajiem grozījumiem "Par narkotisko un psihotropo vielu likumīgās aprites kārtību", centram piešķirtas tiesības noteikt šādu vielu izgatavošanas, uzglabāšanas un tirgošanas pagaidu aizliegumu uz laiku līdz 12 mēnešiem.

Ar pagaidu aizlieguma palīdzību likumdevēji cer palielināt iespējas apkarot jaunu, oficiālajos sarakstos neiekļautu psihoaktīvo vielu - tā dēvēto augu maisījumu jeb legālo narkotiku - nonākšanu brīvā apritē.

Kopš 2007.gada Latvijā identificētas trīsdesmit jaunas psihoaktīvas vielas. Pārsvarā tās pieder pie tādām ķīmiskām grupām kā piperazīni, katinoni, sintētiskie kanabinoīdi, fenetilamīni un triptamīni.

ES līdz 2012.gadam identificētas aptuveni 150 jaunu vielu.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais jau paspējis kritiski izteikties par Saeimas deputātu centieniem ierobežot legālo narkotiku izplatību un nodēvējis parlamentā lemto par reālas cīņas imitāciju.

"Mēs piedāvājām aizliegt tirgot narkotiskās un psihotropās vielas ārpus aptieku tīkla vispār, bet pašas tirgotavas slēgt. Taču šī ideja netika saklausīta, un mēs esam spiesti izstrādāt Rīgas domes saistošos noteikumus, kas sevī ietvertu šādu normu," paziņojis Turlais.

Rīgas pašvaldības policija, kurai dots rīkojums apkarot „legālās narkotikas" visiem iespējamajiem līdzekļiem, domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē 17. oktobrī ziņojusi, ka aizvadītajās divās nedēļās tā "paviesojusies" 56 "legālo narkotiku" tirgotavās un izņēmusi 1327 šo vielu iepakojumus.

Jau vēstīts, ka Rīgā tā dēvētās "legālās narkotikas" tirgo apmēram 39 vietās, taču šo tirdzniecības vietu skaits diendienā mainās. Rīgas Pašvaldības policijā atzīst, ka darbs tiek organizēts tā, lai ar šā brīža resursiem iespēju robežās apkarotu bīstamo sērgu.

Pagaidām likumsargu rokas šīs problēmas apkarošanā ir "sasietas", taču Saeimā steidzamības kārtā tika skatīti Psihotropo un narkotisko vielu apriti regulējošā likuma grozījumi, kas izstrādāti ar mērķi operatīvi izņemt no tirdzniecības dažādas jaunas psihotropās vielas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!