Foto: LETA

Psihotropo un narkotisko vielu apriti regulējošā likuma grozījumus, kas izstrādāti ar mērķi operatīvi izņemt no tirdzniecības dažādas jaunas psihotropās vielas, Saeima skatīs steidzamības kārtībā.

To, konceptuāli atbalstot grozījumus, kas paredz piešķirt Slimību profilakses un kontroles centram tiesības noteikt šādu vielu izgatavošanas, uzglabāšanas un tirgošanas pagaidu aizliegumu, ceturtdien nolēma Saeima.

"Mēs esam jau pieņēmuši grozījumus likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību", ieviešot ģenerisko sistēmu, kas faktiski mums ir atļāvis aizliegt vairāk nekā 200 jaunas psihoaktīvas vielas. Tajā pašā laikā diemžēl ir jāsecina, ka šo vielu izgudrotājiem nemaz nerūp tās patērētāju veselība. Tieši pretēji! Līdz ar to vielas arvien tiek izgudrotas jaunas, jaunas un jaunas," pamatojot likuma nepieciešamību, pauda deputāte Inga Bite (RP).

"Šīs izmaiņas ir svarīgas arī, lai novērstu linča tiesas, kad aktīvākie Latvijas iedzīvotāji, jūtot varas iestāžu bezspēcību, dodas demolēt t.s. "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas, rezultātā, labu gribot, paši kļūst par likumpārkāpējiem," norāda Saeimas deputāte. "Tā ir katra pieauguša cilvēka atbildība pasargāt bērnus un jauniešus no bīstamu vielu lietošanas, tāpat kā mēs cenšamies pasargāt savus bērnus no nagliņu ievietošanas elektrības kontaktā vai citas bīstamas nodarbes, bet likumdevēja un izpildvaras pienākums ir palīdzēt sabiedrībai tiesiski cīnīties ar šīm parādībām," uzskata Bite.

Daži deputāti gan domā, ka ar psihotropo vielu aprites ierobežošanu nepietiks. "Mēs cīnāmies pret vielām, bet mums ir patiesībā jācīnās pret vietām, kurās šīs vielas tiek tirgotas. Un es atgādināšu jums, ka šāda veida uzņēmējdarbība, ko īsteno vairāki komersanti, ir nepieņemama. Kāpēc? Tāpēc, ka, pirmkārt, šīs sabiedrības tiek reģistrētas Uzņēmumu reģistrā. Otrkārt, Valsts ieņēmumu dienestā tās saņem atļaujas un maksā nodokļus valstij par to, ka viņi pārdod faktiski šīs vielas bērniem. Treškārt, ikvienas jaunas vielas neesošā sarakstā izņemšanas provocēs jaunas un citas vielas ienākšanu tirgū, par kuru ne Iekšlietu ministrijas, ne Veselības ministrijas amatpersonām nebūs nekādas informācijas," sacīja opozīcijas deputāts Andrejs Elksniņš (SC).

Par likuma pieņemšanu galīgajā lasījumā parlaments lems nākamnedēļ.

Policija dažādos reidos regulāri atsavina tā dēvētās "legālas narkotikas", dažādus maisījumus, kuri brīvi pieejami arī bērniem. Pēdējā laikā dažādi aktīvisti mēģina pievērst uzmanību šai problēmai, piemēram, Purvciemā rīkojot piketu pie veikaliņa, kas tirgo šīs vielas. Savukārt Ķengaragā un Zolitūdē narkotiku apkarotāji ķērušies pie citām metodēm – tur nodedzināti kioski, kuros tirgotas šīs vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!