Foto: Valsts kanceleja
Valsts kanceleja trešdien rīko lekciju par bijušo premjeru Voldemāru Zāmuelu.

Ar Zāmuelu iepazīstinās Latvijas Universitātes asoc. profesors, Dr. hist. Ēriks Jēkabsons. Premjers bijis arī senators, tāpēc atmiņās par viņa darbību dalīsies bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Gvido Zemrībo.

Zāmuēls, tāpat kā daudzi citi latvieši, Otrā pasaules kara beigas pavadīja Vācijā. Rakstniece, tulkotāja un vēstniece Anna Žīgure stāstīs par latviešu trimdas dzīvi bēgļu nometnēs, kuras apvienoja milzīgs garīgs spēks, kas ļāva ne tikai izdzīvot bez savas zemes palikušajiem, bet arī saglabāt latviešu kultūru tik sarežģītajos apstākļos un sniegt latviskas audzināšanas pamatu turpmākajām paaudzēm.

Par Zāmuelu kā personību vairāk pastāstīs viņa radiniece Māra Celle, kura pirms diviem gadiem no Amerikas atveda premjera veidotu ciltskoku astoņās paaudzēs. Dzimtas koks veidots smalkajā un skaidrajā senatora rokrakstā. Ciltskoku būs iespēja apskatīt lekcijas laikā. Lekcijā piedalīsies arī citi premjera ciltskoka pārstāvji - žurnāla "Cosmopolitan" galvenā redaktore Santa Kristiāna Zāmuele un zemessargs Tālivaldis Zāmuels.

Lekciju apmeklē arī skolēni no Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas, Jūrmalas pilsētas Pumpuru vidusskolas, Ogres Valsts ģimnāzijas un arī Rīgas Valsts 2. ģimnāzija. Šī ir jau ceturtā lekcija par Latvijas Ministru prezidentiem. Lekciju cikla mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par Latvijas vēsturi, nacionālajām vērtībām, t.sk. amatpersonu ieguldījumu valsts veidošanā un attīstībā.

Lekciju cikls aizsākās pagājušā gada septembrī, un pirmā lekcija bija veltīta Valsts un Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim. Pasākums tiek finansēts no saliedētības programmai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Programmas mērķis ir sekmēt iekļaujošas un saliedētas sabiedrības veidošanos, kā arī stiprināt valstiskuma apziņu un nacionālo identitāti Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!