Foto: LETA
Par Ventspils Augstskolas (VeA) Satversmes sapulces pieņemto lēmumu saistībā ar rektores Gitas Rēvaldes atstādināšanu no amata nav vainojama Ventspils dome un Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), bet gan pati rektore un viņas palīgs Edvards Ratnieks (NA), vēstulē portālam "Delfi" raksta VeA Satversmes sapulces locekle, lektore Ieva Vizule.

Ziņots, ka 25. maijā notikušajā VeA Satversmes sapulces sēdē ar balsu vairākumu – 21 balsi par, piecām pret un vienam atturoties – VeA Satversmes sapulce lēma par to, ka no amata atceļama līdzšinējā rektore Gita Rēvalde. Tikmēr pati rektore iesniedza Izglītības un zinātnes ministrijā apelāciju, norādot, ka atcelšanu bijusi nelikumīga.

Tāpat Rēvalde vairākkārt norādījusi, ka viņas atcelšana tiešā mērā saistāma ar Aivara Lembergu politisko spiedienu. Viņš piedraudējis, ka, ja no amata netikšot atcelta Rēvalde, VeA vairs netikšot sniegtas pašvaldības dotācijas.

Pēdējo nedēļu laikā pie portāla "Delfi" gan anonīmi, gan atklāti vērsušies vairāki augstskolas mācībspēki, kuri norāda, ka pie Rēvaldes atcelšanas vainojams rektores augstskolas pārvaldības stils, nevis attiecības ar Lembergu.

"Problēmas radās ne jau no Lemberga kunga frāzes par rektores atbrīvošanu no amata, ja vēlamies Ventspils domes naudu. Krasu pavērsienu un negatīvu VeA personāla noskaņojumu pret rektori radīja viņas rīkojums par prorektora vietnieka administratīvajos un finanšu jautājumos pienākumu izpildītāju iecelt Edvarda Ratnieka kungu, neraugoties uz Senāta negatīvo balsojumu šai jautājumā, jo, kā uzskatīja Senāts, viņš nav speciālists administratīvajos un finanšu jautājumos," skaidro lektore Ieva Vizule, kura augstskolā strādā kopš 1998. gada.

"Diemžēl nupat tandēms Rēvalde-Ratnieks kontrolē arī VeA mājas lapas saturu, jo gluži vienkārši viņa piešķīra tiesības VeA mājas lapas saturu mainīt vien sev pašai un Ratnieka kungam," savu sašutumu par notiekošo Ventspils Augstskolā pauž lektore.

"Bija veikta izvērsta kampaņa, lai sabiedrībā veidotos doma par Lembergu kā galveno vainīgo un Rēvaldi kā upuri. Tāpēc tagad daudzi domā, ka vainīgs Lembergs vai ka tikai Lembergam ir iebildumi pret rektori. Nē, ļoti nopietni iebildumi pret rektori ir daudziem augstskolas personālā. Mēs esam apliecinājuši ar savu balsojumu, ka vairs nevēlamies Rēvaldes kundzi par rektori, kā arī nevēlamies Ratnieku nekādā amatā," raksta Vizule.

Tikmēr, kā portālu "Delfi" informēja Rēvalde, viņa pirmdien, 6. jūnijā, vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu Ventspils Augstskolas Satversmes sapulces lēmumu atcelšanu no rektores amata, lūdzot atzīt tā spēkā neesamību.

Rēvalde uzskata, ka Satversmes sapulce lēmusi ārpus savas kompetences, jo rektoru atbilstoši Augstskolu likumam var atcelt no amata pēc Senāta vai Izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma, ja tā darbībā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi. Viņā uzsver, ka nav informēta par viņas darbībā konstatētiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Pretēji Rēvaldes prasījumam tiesā, VeA Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) dekāns Māris Ēlerts sarunā ar portālu "Delfi" norādīja, ka jautājumam nevajadzētu būt strīdīgam.

"Augstskolu likuma 14. pants skaidri nosaka, ka rektoru ieceļ un atceļ ar Satversmes sapulces lēmumu, un likums ir augstākstāvošs par augstskolas iekšējiem normatīvajiem aktiem," sacīja Ēlerts.

Ar Augstskolu likumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!