Foto: LETA
Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, bīskapi Einārs Alpe un Hanss Martins Jensons nākuši klajā ar vēstuli ticīgajiem "pārdzīvojot ārkārtas situācijas laiku", kurā skaidro un komentē valdības noteikumus, kas regulē baznīcu darbību līdz 15. novembrim.

Kā ziņots, valdība uz četrām nedēļām noteikusi bargākus ierobežojumus, tostarp mājsēdi, lai ierobežotu Covid-19 izplatību Latvijā. Ārkārtējā situācija Latvijā izsludināta līdz nākamā gada 11. janvārim.

LELB bīskapi raksta, ka nosūta "nedaudz "vieglajā valodā" adaptētu Tieslietu ministrijas (TM) skaidrojumu valdības izsludinātajiem noteikumiem, pievēršot uzmanību punktiem, kuri skar mūsu dzīvi un kalpošanu".

"Aizkavēšanos izraisīja tas, ka visu laiku kaut kas mainās. Noteikumi, kurus ar TM apspriedām piektdien, bija novecojuši jau pirmdien, bet trešdien bija gaidāma vēl cita redakcija. Taču beidzot tie ir pieņemti un redzam, ka ierobežojumi ir kļuvuši daudz stingrāki," raksta bīskapi.

Pakalpojumu sniedzēju dati liecina, ka līdzšinējie noteikumi cilvēku saskari nav mazinājuši. Ar tiem būtu pieticis, ja cilvēki tos ievērotu. Taču tie bija pārāk niansēti. Daļa sabiedrības iemanījās šīs nianses radoši izmantot, lai noteikumus apietu.

"Nevar noliegt, ka līdzīgus ceļus ir meklējusi arī daža laba draudze. Tas ir novedis pie draudīga stāvokļa slimnīcās un valstī kopumā," raksta bīskapi.

"Tādēļ tagad Veselības ministrija (VM) prasa stingrus, vienkāršus, saprotamus aizliegumus, kurus nevarētu radoši ignorēt. Kā jau vienmēr, baznīcu vadītāji arī šoreiz kopīgiem spēkiem mēģināja panākt vairāk brīvības dievkalpojumiem un svētdarbībām, taču šoreiz tas bija īpaši grūti," raksta bīskapi.

"Arī pašiem, emocionāli, jo ārsti, kas tieši saskaras ar sērgas nāvīgo realitāti, lūdzas un sauc pēc stingriem kontaktu ierobežojumiem. Uz mūsu argumentu, ka nav taču novērots, ka no baznīcām un dievkalpojumiem būtu sākušies slimības uzliesmojumi, VM pārstāvis atbildēja, ka pašlaik puse saslimušo nezina, kur aplipuši. Tas varētu būt noticis arī baznīcā," norādīts vēstulē.

"Tas nozīmē, ka zināmu laiku būs jākalpo vēl grūtākos apstākļos. Mēs ceram un paļaujamies uz jums, vēlot un lūdzot spēku un izturību Svētajā Garā," atzīmējuši garīdznieki.

"Uz jums cer un paļaujas mūsu ticīgā tauta. Kungs Jēzus mūsu darbu salīdzināja ar vīna kalnu. Ir zināms, ka vieglā un treknā zemē vīnakoki nes smagus ķekarus ar lielām ogām. Vīnogulājiem, kas ir izauguši grūtā, akmeņainā augsnē, ogas mēdz būt mazas un necilas, taču no tām nāk vērtīgākais un cēlākais vīns. Tādi ir arī jūsu kalpošanas augļi šajā garīgi, emocionāli, organizatoriski un visādi citādi grūtajā laikā," norādījuši bīskapi.

Vēstulē norādīts, ka šī laika pretrunas nepaiet secen ne draudzēm, ne mācītājiem. "Ar lielām raizēm jāredz, ka atšķirīgie pandēmijas jautājumos atsvešina cilvēkus un irdina gan baznīcas, gan pat ģimeņu kopību".

LELB bīskapi raksta, ka viņus uzrunājuši mācītāja Jāņa Bitāna vārdi, ar kādiem viņš uzrunāja savas draudzes locekļus. Bitāns norādījis, ka "viedokļu atšķirība un plaisa starp uzskatiem pastāv. Kā to pārvarēt?".

Viņš atzīmējis, ka, lai cik krasā šajā sava viedokļa nostājā katrs pastāv, tas nedrīkst dzēst tuvākmīlestību.

Pilnu LELB bīskapu vēstuli iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!