Ģenerālprokuratūra piemēroja Ventspils mēram Aivaram Lembergam aizliegumu publiski izpaust ziņas par kriminālprocesu, ja šīs ziņas satur izmeklēšanas noslēpums, informēja prokuratūras Preses centrā. Lembergs gan trešdien paziņoja, ka viņam aizliegts vispār izteikties par šo kriminālprocesu.
"Tādējādi man būs liegtas tiesības sevi aizstāvēt publiskajā telpā, skaidrot sabiedrībai savu pozīciju, norādīt uz acīmredzamām nepatiesībām, kas ir šajā procesā. Līdz ar to es esmu nostādīts nevienlīdzīgā situācijā, salīdzinot ar Ģenerālprokuratūru, kura saglabā tiesības uz izmeklēšanas informācijas izpaušanu, tostarp selektīvi – t.i., izredzētajiem medijiem," teikts Lemberga paziņojumā.

Lembergs uzskata, ka par to "spilgti liecina, piemēram, fakts, ka LTV raidījums "De facto" brīvi operēja ar konfidenciālu izmeklēšanas informāciju – kratīšanas protokoliem".

Lembergs šādu ierobežojumu sasita ar priekšvēlēšanu cīņām un uzskata, ka "Ģenerālprokuratūras iesaistīšanās politiskajā cīņā ir ļoti nopietns apdraudējums tiesiskas valsts pamatprincipiem".

Prokuratūra trešdien Lembergam atkārtoti izskaidroja viņa tiesības, kas noteiktas likumdošanā, apstrīdēt pārsūdzot procesa virzītāja rīcību un pieņemtos nolēmumus amatā augstākam prokuroram vai izmeklēšanas tiesnesim, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras Preses Centrā.

Sakarā ar to, ka "Lembergs pēc viņa kriminālvajāšanas uzsākšanas plašsaziņu līdzekļos ir sniedzis nepatiesu un tendenciozu informāciju par veiktajām izmeklēšanas darbībām, publiski apstrīdējis procesuālo pienākumu pildošu personu rīcību, viņš ir veidojis patiesībai neatbilstošu sabiedrības viedokli par izmeklēšanas neobjektivitāti," norāda prokuratūra.

Arī šo Lemberga paziņojumā ietvertais apgalvojums par to, ka prokuratūra piemērojusi viņam aizliegumu publiski izteikties par kriminālprocesu , ir nepatiess, jo, piemērojot Kriminālprocesa likuma nosacījumus, Lembergam kā kriminālprocesā iesaistītai personai tika uzlikts procesuāls pienākums - aizliegums bez procesa virzītāja atļaujas izpaust kriminālprocesa ziņas ( informāciju, kura ir iegūta viņam piedaloties izmeklēšanas darbībās), kuras saskaņā ar Kriminālprocesa likuma noteikumiem ir izmeklēšanas noslēpums.

Dokuments, kurā formulēts šis aizliegums ir izsniegts Lembergam, tāpēc viņa patvaļīga aizlieguma interpretācija ir uzskatāma par apzinātu sabiedrības maldināšanu.

Procesuālo pienākumu pildošās personas līdz šim brīdim par šodienas sarunu saturu nav informējušas nevienu citu personu. Šo sarunu saturs vēl zināms Lembergam un viņa aizstāvim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!