Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Valsts prezidents Egils Levits būtu gatavs atkārtoti kandidēt uz šo augsto amatu, trešdien, 19. aprīlī, preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) paziņoja Levits.

Levits informēja, ka viņš ar Kariņu pārrunājis jautājumu par Valsts prezidenta vēlēšanām. Valsts prezidents pateicās Nacionālajai apvienībai (NA) un "Jaunajai vienotībai" par sniegti augsto novērtējumu Levita darbam un pausto atbalstu šo darbu turpināt turpmākos četrus gadus.

Viņš uzsvēra, ka pārstāv rietumnieciskas un latviskas vērtības, kas esot viņa pārliecība un to prezidents pierādījis līdzšinējā darbā.

Tāpat Levits atzina, ka Valsts prezidenta ievēlēšanā nav pieļaujama situācija, kad izšķirošu lomu spēlē prokremliskās partijas, jo tas būtu bīstams signāls gan sabiedrībai, gan valsts sabiedrotajiem.

"Tādēļ es šajā situācijā būtu gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu," uzsvēra Levits un aicināja koalīciju būt vienotai un atbildīgai šajā jautājumā.

Savukārt Kariņš pauda, ka Levits norādījis uz būtisku aspektu par prokremlisku ietekmi. "Valsts atrodas situācijā, kad pie mums valda miers un varam strīdēties par ikdienišķām lietām, piemēram, algām un ceļiem. Mums ir šāda privilēģija, jo esam lielā drošībā. Bet tas nekrīt pats par sev. Tas ir iepriekšējo valdību un prezidentu ilgu gadu konsekvents darbs. Svarīgi ir saglabāt demokrātisku un rietumniecisku kursu. Svarīgi ir ievēlēt Valsts prezidentu, kas pārstāv vērtības, nevis spēj pa malu malām salasīt kaut kādas balsis," pauda premjers.

Viņš norādīja, ka patlaban izskanējuši divi iespējamie Valsts prezidenta amata kandidāti – Levits, kurš pārstāv Rietumu vērtības, un "Apvienotā saraksta" izveidotājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns, par kuru Kariņam nav pārliecība, kādas vērtības viņš pārstāv, bet Pīlēns ir "gatavs rēķināties ar balsīm, kas diemžēl ir prokremliskas".

Ministru prezidents norādīja, ka vēl ir laiks, lai koalīcija varētu vienoties par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu. "Tas nebūs viegli, bet politikā 1-2 nedēļas ir gana ilgs laiks," secināja premjers.

Arī Levits uzsvēra, ka koalīcijai ir jāvienojas par kopēju kandidātu, kā arī šīs kopīgās kandidatūras izvirzīšanā jāsadarbojas ar "valstiski domājošiem opozīcijas deputātiem".

Kariņš vēlreiz apliecināja, ka ne tikai viņš, bet arī "Jaunā vienotība" uzskata, ka vienīgajam Valsts prezidenta amata kandidātam jābūt Levitam. "Tagad ir doti divi kandidāti, bet mums ir jānonāk līdz vienam," sacīja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!