Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits piektdien apmeklējis Kijivu, kur ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, liecina viņa ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter". Savukārt Rīgu piektdien apmeklējis Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

Prezidents Zelenskim apliecinājis Latvijas atbalstu Ukrainai, kā arī uzsvēris, ka Latvija palīdzēs Ukrainai pilsētu atjaunošanas procesā.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā, Levits atzinis, ka "Ukrainai ir ārkārtīgi svarīgs ne tikai militārais, finansiālais un humānais atbalsts, bet jo īpaši – politiskais. Latvija ir Ukrainas vēstnese Eiropas Savienībā, NATO, ANO un visā pasaulē. Kopā ar domubiedriem Latvija uzstāj, ka pēc iespējas ātrāk jāuzsāk sarunas Eiropas Savienības līmenī par Ukrainas kandidātvalsts statusa tālāku virzību."

Viņš sacījis, ka cilvēki Latvijā izjūt dziļu solidaritāti ar Ukrainu, jo zina, ko nozīmē svešas valsts iebrukums neatkarīgā valstī. Tāpat Latvija tic, ka karš beigsies ar Ukrainas uzvaru, viņš piebildis.

Savukārt Ukrainas prezidents pateicies Latvijai par sniegto palīdzību un uzsvēris, ka Latvija pieder pie tām valstīm, kas jau no kara pirmās dienas sniedz proporcionāli vislielāko atbalstu.

Tikšanās laikā Levits Ukrainas prezidentam pasniedza Viestura ordeni, kas Zelenskim tika piešķirts ar Ordeņu kapitula 2022. gada 1. marta lēmumu.

Savukārt Slavas alejā pie Marijas pils tika atklāta plāksne Levitam, kas datēta ar 2022. gada 13. aprīli. Plāksne simbolizē dienu, kad valstu līderi pirmo reizi ieradušies Ukrainā pēc Krievijas sāktā kara.


Savukārt Rīgā piektdien ieradies Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojusi Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece (AP).

Plānots, ka Arestovičs tiksies ar vairākiem Ukrainas atbalstītājiem.


Jau ziņots, ka šī gada jūlijā Kijivu apmeklēja prezidenta kundze Andra Levite. Tur viņa piedalījās starptautiskā samitā apliecināja Latvijas gatavību iesaistīties Ukrainas atjaunošanas procesā.

Prezidenta kundze Kijivā piedalījās Volodimira Zelenska dzīvesbiedres Olenas Zelenskas rīkotajā samitā "Ukraina un pasaule: Nākotni atjaunojam kopā" (Ukraine and the World: The Future We (Re)build Together).

Samitā Andra Levite apliecināja: "Latvija, no valdības līdz uzņēmējiem un pilsoniskajai sabiedrībai, ir kopā ar Ukrainu šodien, rīt un noteikti arī pēc Ukrainas uzvaras šajā brutālajā karā. Latvija ir gatava iesaistīties Ukrainas atjaunošanas procesā".

Savukārt Levits vizītē uz Ukrainu jau devās šī gada aprīlī, kur kopā ar Baltijas valstu un Polijas prezidentiem apmeklēja Kijivas apgabala Borodjanku, kur pēc Krievijas karaspēka aiziešanas atklājušies smagi postījumi un civiliedzīvotāju slepkavības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!