Foto: DELFI
Kopš gripas epidēmijas sākuma Latvijas infektoloģijas centrā (LIC) vērsušies apmēram 200 gripas slimnieku, taču nu šīs slimība pamazām sāk atkāpties, informē LIC.

Kopš 5.marta, kad tika paziņots par gripas epidēmijas sākumu Latvijā, stacionārā LIC iestājušies vairāk nekā 200 pacientu ar gripai raksturīgiem klīniskiem simptomiem.

LIC galvenā ārsta pienākumu izpildītāja Velga Ķūse informē, ka "kritiska situācija veidojās marta otrajā pusē, kad gripas pacientiem tika organizētas arī papildus gultas vietas, jo nodaļas bija pārpildītas. Bija dienas, kad ar aizdomām par saslimšanu ar gripu iestājās pat 13 un 16 cilvēki". Taču, kā norāda ārste, tikai laboratorijā veikto respiratoro paraugu pārbaude precīzi sniedz atbildi, vai cilvēkam, kuram ir gripai līdzīgi simptomi – patiešām arī ir gripa vai tā ir cita augšējo elpošanas ceļu infekcija.

Ārste norāda, ka kopumā, arī no citām ārstniecības iestādēm saņemtie laboratorijā veikto izmeklējumu rezultāti liecina, ka gripas kulminācija bijusi no 5.marta līdz 31.martam. No visiem pārbaudītajiem paraugiem gripas vīrusa klātbūtne konstatēta vairumam pacientu. Piemēram, no 12.marta līdz 17.martam laboratorijā izmeklētajos 437 paraugos A tipa gripas vīruss konstatēts 231 paraugā.

Savukārt aprīļa pirmajā nedēļā laboratorijā izmeklēti 296 paraugi un gripas vīruss noteikts 101 paraugā, bet 10. un 11.aprīlī laboratoriskai izmeklēšanai nodotajos 139 paraugos, gripas vīruss konstatēts 50 gadījumos. Tas varētu liecināt, ka gripa sāk atkāpties.

Tomēr gripa parasti savas pozīcijas tik viegli neatdod, uzskata infektoloģijas speciālisti. Gripas vīruss ir ļoti lipīgs un arī šobrīd LIC, kā liecina statistika, ik dienas iestājas divi līdz seši pacienti ar aizdomām par saslimšanu ar gripu.

Mediķi atgādina, ka joprojām cilvēkiem jābūt piesardzīgiem, un, sajūtot gripai raksturīgos simptomus, jākonsultējas ar mediķiem, vēršoties pie sava ģimenes ārsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!