Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šonedēļ norisinājās Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvju un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadības tikšanās ar Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) pārstāvjiem, kuras laikā LIDA atbalstīja esošā 12,5 stundu darba maiņas saglabāšanu, portālu "Delfi" informēja TM pārstāve Ksenija Vītola.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi saistībā ar ieslodzījuma vietu darbības specifiku un darbu Covid -19 ārkārtējās situācijas apstākļos, kuras laikā puses panāca savstarpējo vienošanos vairākos jautājumos, kā arī, visas iestādes nolēma cīnīties par atalgojuma celšanu ieslodzījuma vietās.

Iestādes pārrunāja jautājumus par plānotajām piemaksām ieslodzījuma vietu personālam, kas ikdienā strādā ar Covid-19 inficētiem ieslodzītajiem, ieslodzījuma vietu apgādi ar individuālajiem aizsarglīdzekļiem, ieslodzīto un darbinieku testēšanu, ja rodas aizdomas par saslimšanu ar Covid-19.

Pārrunājot jautājumu par iespēju atgriezties pie 24 stundas ilgām maiņām ieslodzījuma vietu amatpersonām, LIDA pārstāvji izteica pateicību Ieslodzījuma vietu pārvaldei, ka ārkārtējās situācijas laikā nav pieņemts lēmums par īslaicīgu pāreju uz 24 stundu maiņām, kas varētu tomēr būtiski negatīvi ietekmēt ieslodzījuma vietu darbinieku ikdienas dzīves plānošanu, izjaukt jau saplānoto ikdienas ritējumu.

Jautājumā par 24 stundu maiņām ieslodzījuma vietu ikdienas darbībā LIDA, TM pārstāvji un IevP vadība vienojās, ka darba organizācijas jomā ir jāsasniedz līdzsvars starp veselību, nodarbinātā attīstības iespējām profesionālajā, personiskajā un sociālajā jomā, kā arī dienesta darba efektivitāti gan kvantitātes, gan kvalitātes ziņā.

Dialoga rezultātā secināts, ka tieši IevP izvēlas tādas preventīvās stratēģijas, kuras spējīgas uzlabot darba apstākļus, neaizmirstot par iepriekš minētajiem nosacījumiem un cenšoties iespēju robežās izstrādāt jaunas darba organizācijas formas, kas dod iespēju strādāt ar jaunām metodēm un ļauj pēc iespējas labāk sasniegt minētos mērķus.

Visas iesaistītās puses vienojās, ka turpmāk kopīgi savu darbu un resursus veltīs tam, lai panāktu ieslodzījuma vietu amatpersonu atalgojuma pieaugumu un paplašināt sociālo garantiju grozu, bet darba laika organizācijas jomā puses konsultēsies, nemainot esošo kārtību.

IevP apņemas pievērst lielāku uzmanību darbinieku informēšanai par pieņemtajiem lēmumiem un to skaidrošanai, kā arī plašāku nodarbināto iesaisti, lai darbinieks varētu ietekmēt veicamo darbu organizāciju, panākt, lai darbs būtu pietiekami daudzveidīgs un motivēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!