Foto: PantherMedia/Scanpix
Šoziem ērces ir pārziemojušas labi un, dienām iesilstot, to skaits palielināsies, secinājuši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi, kuri piektdien pļavās uz vienu kilometru novākuši pat 25 ērces, portālu "Delfi" informēja centrā.

Speciālisti secinājuši, ka minimālais ērču daudzums uz vienu kilometru ir četras, bet maksimālais - 25 ērces.

Lielākais ērču blīvums konstatēts saulainās vietās - pļavās un krūmājos. SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus ar īpašu piesardzību tīrīt sētas, īpaši vietās, kur zāle nav pļauta vairākus gadus pēc kārtas.

Lai pasargātu sevi un savus tuviniekus no ērču encefalīta, visefektīvākais profilakses līdzeklis ir vakcinācija, atgādina SPKC. Īpaši svarīgi vakcinēties ir tiem cilvēkiem, kuri bieži uzturas mežos, aizaugušās pļavās, krūmainās vietās, strādā lauksaimniecībā. Pret ērču encefalītu iespējams vakcinēties visu gadu. Vakcinēties iespējams arī šobrīd, bet jāatceras, ka imunitāte pēc vakcinācijas veidojas aptuveni divu nedēļu laikā.

"Atcerieties, ka ērces pārnēsā arī citas infekcijas slimības – Laima slimību un ērlihiozi, pret kurām vakcīna nav izstrādāta," mudina speciālisti. Tādēļ arī vakcinētiem cilvēkiem jāievēro piesardzība, uzturoties ērču teritorijā – krūmos, pļavās.

Pagājušajā gadā nedaudz samazinājies ērču encefalīta slimnieku skaits - reģistrēti 376 saslimšanas gadījumi, 2011. gadā reģistrēti 429, bet 2010. gadā 404 saslimšanas gadījumi. 2012. gadā nedaudz samazinājies arī slimnieku skaits, kuri slimojuši ar Laima slimības, reģistrēti 724 gadījumi, 2011.gads 866, bet 2010.gadā – 829 saslimšanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!