Foto: DELFI

Liela mēroga vakcinācija pret Covid-19 Latvijā tiek plānota arī maija brīvdienās, kas ir laikā no 1. līdz 4. maijam, tā sestdien, 24. aprīlī, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš atklāja, ka šīs nedēļas piecās dienās ir izlietotas 36 645 vakcīnu devas, kas savukārt iepriekšējā pilnā nedēļā bijušas 32 826 devas. Vidēji dienā vakcinēti 7 329 jeb 0,46% no pieaugušajiem Latvijas iedzīvotājiem, kas pārsvarā bijuši seniori, hroniskie slimnieki, pedagogi, kā arī citu prioritāro grupu pārstāvji, tviterī raksta ministrs.

"Šonedēļ būsim vakcinējuši vairāk vakcīnu (ap 40 000), nekā šonedēļ saņemam (35 700), atlikumi un rezerves būs mazākas kā nedēļu iepriekš," norāda ministrs.

Tomēr viņš sola, ka nākamnedēļ vakcinācijas mērogi būs citi, jo tiks piegādāts ap 106 000 četru ražotāju vakcīnu devu.

Tāpat Pavļuts norādīja, ka sāks piegādāt "Pfizer/BioNTech" ražotās vakcīnas ģimenes ārstiem Latvijā.

Kā portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM), šobrīd Latvijā izmantoto devu skaits pret kopējo iedzīvotāju skaitu sasniedz 13%. Vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 11% no visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Kopumā sadalei pa ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm šonedēļ tika sadalītas vairāk nekā 41 000 vakcīnu devas, no tām 58% bija "Moderna" vakcīnas, 35% - "Pfizer/BioNTech", atlikusī daļa – "AstraZeneca" otrajām devām.

Vakcinācijas nodrošināšanai 78% gadījumu "Moderna" vakcīnas izmantoja ģimenes ārsti, 22% gadījumu – ārstniecības iestādes. Līdz šim vakcināciju ar "Pfizer-BioNTech" veica tikai lielās slimnīcas, kas nodrošina vakcinācijas pakalpojumu, kā arī atsevišķas ārstniecības iestādes, bet jau tuvākajā laikā šīs vakcīnas piegādi varēs nodrošināt arī plašākam vakcinācijas pakalpojumu veicēju klāstam. Savukārt ar ražotāja "AstraZeneca" vakcīnām šajā nedēļā vakcināciju veica 83% ārstniecības iestāžu un 17% ģimenes ārstu, informēja VM.

Vērtējot vakcināciju pa dienām, šonedēļ vidējais "Moderna" un "Pfizer-BioNTech" izmantoto vakcīnu apjoms bijis no 77% līdz pat 92%, norādīja ministrijā.

Jau ziņots, ka piektdien pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 5790 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Ņemot vērā, ka datu ievadīšana sistēmā iespējama vairākas dienas, šis rezultāts vēl varētu mainīties.

Piektdien ar otro poti savakcinēti 1646, līdz ar to kopumā sapotēti 7436 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!