Foto: AFI

Lielajā salā trūkstot elektrības vadiem, bez elektroenerģijas piektdien palikušas mājsaimniecības vairākos pagastos Valkas, Krāslavas un Ludzas apkārtnē, informē AS "Latvenergo".

AS "Sadales tīkli" elektroatslēgumu karte liecina, ka bez energoapgādes pašlaik ir 14 transformatoru punkti Valkā, 12 Ludzas apkārtnē, 2 – Balvu novadā un 12 Rīgā.

AS "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere informē, ka piektdienas rītā plkst.7:28. Krāslavas novadā sala izraisītas elektrolīniju vadu nospriegošanās un pārtrūkšanas dēļ vairākiem ciemiem atslēgusies elektroapgāde, kura tika atjaunota divu stundu laikā līdz plkst. 9.43.

Arī Ludzas novadā Isnaudas, Nirzas, Pildas, Lauderu, Ņukšu pagastos gaisa temperatūras pazemināšanās piektdien no rīta ietekmējusi elektroapgādi un pārtrūkuši vadi. Bojājuma novēršanā strādā divas operatīvās izbraukuma brigādes divos elektrolīniju posmos. Ap pusdienlaiku elektroapgāde bija atjaunota jau vairāk nekā pusei mājsaimniecību.

Bidere uzsver, ka AS "Sadales tīkls" pastiprināti seko nepārtrauktas elektroapgādes nodrošināšanai Latvijā, darbā ir iesaistītas papildu brigādes un nepieciešamības gadījumā notiek sazināšanās ar pašvaldībām, piedāvājot elektroapgādi nodrošināta ar ģeneratoriem.

Uzņēmums skaidro, ka zemās temperatūras ietekmē var pārtrūkt vadi, tikt traucēti apakšstaciju elektroiekārtas un ir apgrūtināts tehniskā personāla darbs. Ļoti zemas ārgaisa temperatūras, -25 grādi un vairāk, atstāj iespaidu uz gaisvadu elektrolīnijām ar alumīnija vai alumīnija – dzelzs vadiem un elektroiekārtām. Lielā aukstumā gaisvadu līnijas nospriegojas, uz tām veidojas ledus un sniega kārta, un šo iemeslu dēļ atsevišķās vietās vadi papildus tiek noslogoti, saraujas un var pārtrūkt.

Zemā temperatūra ietekmē arī apakšstaciju slēdžu un mehānismu darbību. Kā jebkuras mehāniskas ierīces, arī slēdži tiek eļļoti, un ļoti zemā temperatūrā šī eļļa sabiezē – tieši tādus pašus procesus ikviens automašīnas vadītājs redz, no rīta cenšoties iedarbināt savu automašīnu. Apakšstaciju slēdži gan tiek apsildīti, taču ekstremāli zemā temperatūrā ar to nepietiek, norāda Bidere.

Lai nodrošinātu iespējamo elektroapgādes traucējumu novēršanu iespējami īsākajā laikā, AS "Sadales tīkls" ir veicis vairākus preventīvus pasākumus, īpašu uzmanību pievēršot sadarbībai ar pašvaldībām. Īpaši zemās gaisa temperatūras periodā AS "Sadales tīkls" tehniskais personāls izvērtē katra bojājumu novēršanai nepieciešamo laiku, lai operatīvi organizētu sadarbību ar citām institūcijām.

Prioritāri elektroapgāde tiek atjaunota sociālas nozīmes iestādēs - slimnīcās, skolās, bērnudārzos un tamlīdzīgi. Ja avārijas traucējumu šiem objektiem pēc lokalizācijas tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams novērst ilgāk par trim stundām, AS "Sadales tīkls" elektroapgādi piedāvās nodrošināt ar ģeneratoru.

Šobrīd darba gatavībā ir 89 avārijas un 78 remonta brigādes, Austrumu reģionā piektdien strādā 10 operatīvās izbraukuma brigādes un 14 remonta celtniecības brigādes, gatavībā ir 35 ģeneratori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!