Foto: Shutterstock

Lielākā daļa iedzīvotāju atbalsta tā sauktā Kopdzīves likuma, kas ļautu apzīmējumu "ģimene" Latvijas normatīvajos aktos attiecināt ne tikai uz laulātiem pāriem, bet arī uz divu cilvēku faktisku kopdzīvi, nepieciešamību, noskaidrots SKDS veiktajā aptaujā.

SKDS īstenotāja aptaujā respondenti tika informēti, ka Saeimā tiek lemts par tā sauktā Dzīvesbiedru likuma nepieciešamību, diskutējot, vai apzīmējumu "ģimene" Latvijas normatīvajos aktos vajadzētu attiecināt ne tikai uz laulātiem pāriem, bet arī uz divu cilvēku faktisku kopdzīvi. Un, pieņemot šo likumu, noteiktas tiesības, piemēra, mantojuma tiesības, tiesības pieņemt lēmumu par ārstēšanu, tiktu piešķirtas arī nereģistrētā kopdzīvē dzīvojošajiem.

Lielākā daļa jeb 62,6% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 75 gadiem uzskata, ka šāds likums būtu nepieciešams. Savukārt ceturtā daļa jeb 25% aptaujāto ir pretējās domās un neuzskata, ka šāds likums būtu nepieciešams, bet 12,4% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Vaicāti, vai pazīst cilvēkus, kuri dzīvo nereģistrētā kopdzīvē, lielākā daļa – 52,5% – aptaujāto atzina, ka viņu paziņu lokā ir cilvēki, kuri dzīvo nereģistrētā kopdzīvē. Savukārt 48,4% respondentiem tuvu cilvēku (draugu, radu) lokā ir personas, kuras dzīvo nereģistrētā kopdzīve.

Teju 16% aptaujāto atzina, ka paši dzīvo nereģistrētā kopdzīvē. Tikai 8,7% respondentu pazīstamu cilvēku lokā nav tādu, kuri dzīvotu nereģistrētā kopdzīvē. Savukārt 4,4% aptaujāto nevarēja atbildēt uz šo jautājumu.

"Lai arī no politiķiem mēdzam dzirdēt, ka sabiedrība Dzīvesbiedru regulējumam nav gatava, šie dati un paralēli notiekoša "Manabalss.lv" iniciatīva parāda, ka sabiedrība ir ne tikai gatava, bet jau pieprasa šādu regulējumu," portālam "Delfi" norādīja kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis.

"Politiķiem ir jāsaņem drosme šo jautājumu risināt," turpināja kustības pārstāvis. "Centienos apstādināt iniciatīvu un vainojot pie tās vienu sabiedrības grupu, tāpēc politiķi nesniedz aizsardzību pārejām ģimenēm, kura neatbilst "politiski vēlamo" ģimeņu kritērijiem. Šis ir pareizais laiks, kad pieņemt šo regulējumu, īpaši tagad, kad sabiedrībai nepieciešama papildu drošība."

Aptaujā, kura tika veikta septembrī, piedalījās 1051 respondents. To īstenoja pētījumu centrs SKDS pēc kustības "Dzīvesbiedri" pasūtījuma.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisija pagājušonedēļ noraidīja 10 000 Latvijas pilsoņu parakstītu kolektīvo iesniegumu, kurā bija aicināts Latvijā ieviest viendzimuma partnerattiecību juridisko regulējumu, lai novērstu pret šādiem pāriem, iesniedzējuprāt, pastāvošo diskrimināciju. Ceturtdien par šo iesniegumu plānots lemt parlamenta plenārsēdē.

Uzreiz pēc Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputātu lēmuma portālā "Manabalss.lv" tika sākta jauna parakstu vākšana, kas, saskaņā ar portāla pārstāvju sniegto informāciju, kļuva par vienā diennaktī lielāko lietotāju atsaucību raisījušo parakstu vākšanu portāla vēsturē. Jaunā iniciatīva "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" aicina Latvijā ieviest partnerattiecību regulējumu, viendzimuma attiecības īpaši neizdalot.

Paredzēts, ka Dzīvesbiedru likums attiektos gan uz dažāda dzimuma pāriem, gan viendzimuma pāriem.

Sāktā parakstu vākšana par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību sešu dienu laikā ir savākusi vairāk nekā deviņus tūkstošus no nepieciešamajiem 10 000 parakstiem.

Jāatgādina, ka trešdien pulksten 17 "Delfi TV ar Jāni Domburu" notiks diskusija "Dzīvesbiedru un viendzimuma pāru statuss likumos – par vai pret?". Pēc tiešraides diskusija pieejama ierakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!