Noslēdzies portāla "www.eparvalde.lv" rīkotais konkurss "Nejēdzīgākā nejēdzība", kurā secināts, ka vislielākās galvassāpes iedzīvotājiem sagādā formalitāšu kārtošana ar Valsts ieņēmumu dienestu, Rīgas domi, zemesgrāmatu, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP).
Kā žurnālistus informēja konkursa organizētāji, secināts, ka iedzīvotājiem un uzņēmējiem lielākās problēmas - laika izšķiešanu, liekus izdevumus, morālo kaitējumu - sagādā birokrātiski strādājoši valsts ierēdņi, neefektīva sistēma un pretrunīgi pakalpojumu sniegšanas noteikumi.

Iedzīvotāju un uzņēmēju atsaucība, nelielu stāstu formā aprakstot savu pieredzi saskarsmē ar valsts iestādēm, bijusi ievērojama - iesūtītas 20 dažādas nejēdzības, informēja "Microsoft Latvija" tirdzniecības vadītājs Sandis Kolomenskis.

"Lasot nejēdzības, brīžiem jutos kā trillerī," sacīja AS "Softex Latvia" valdes priekšsēdētāja Eva Butāne.

Konkursā uzvarējusi Jelgavas Valsts zemes dienesta darbiniece Ilma Hermansone, kura aprakstīja savas problēmas saistībā ar valstī pastāvošo pieraksta sistēmu. Hermansone dzīvo un strādā Jelgavā, bet pierakstīta Talsu rajonā. Lai saņemtu atpakaļ daļu attaisnoto mācību un izglītības izdevumu, Hermansonei mūsdienu apstākļos, kad visa informācija ir vienotās datu bāzēs, regulāri jāmēro gari ceļa gabali. Tas iedzīvotājai nozīmē lielus laika un naudas tēriņus.

Konkursa uzvarētāja balvā saņēma kabatas datoru "iPAQ h5455 0". To pasniedzot, Kolomenskis pauda cerību, ka pienāks laiks, kad dators noderēs Hermansonei formalitāšu kārtošanai ar valsts iestādēm no jebkuras vietas un jebkurā laikā.

Konkursa uzvarētāja pauda cerību, ka "atradīsies dzirdīgas ausis" un šādas nejēdzības valsts institūciju darbībā vairs neatkārtosies.

Otro vietu konkursā izcīnīja rīdzinieks Andrejs Osis, kurš bija iecerējis atvaļinājumā doties uz Itāliju, bet vēstniecība atteicās veikt vīzas ielīmi. Iedzīvotājam bija jākārto jauna pase, tam jāsaņem virkne uzziņu, jāapmeklē 7-8 dažādas institūcijas, izdodot 80 latus.

Savukārt trešo vietu konkursā ieņēma Valmieras rajona Dikļu pagasta iedzīvotājs Indulis Duks, kuram grūtības sagādāja ierēdņu darba laiki vietējā pagasta pašvaldībā.

Konkursa mērķis bija noskaidrot, cik liels haoss valda valsts pakalpojumu sniegšanā Latvijā un kā to iespējams mazināt, vienkāršojot valsts pārvaldi un vienlaikus ieviešot "e-pārvaldi".

Konkursā atsūtītos darbus vērtēja žūrija, kurā bija astoņi pārstāvji no kompānijām "Microsoft Latvija", "Softex Latvia", interneta medijs "Delfi" un sabiedrisko attiecību kompānijas "Baltijas komunikāciju centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!