Pēc trešdienas starpgadījumiem pie Brīvības pieminekļa, kur notika leģionāru atceres pasākumi, drošības struktūras un Saeimas Nacionālās drošības komisija vienojusies, ka nepieciešami jauni grozījumi likumdošanā.
Par to šodien pēc tikšanās ar Drošības policijas un Valsts policijas vadību paziņoja komisijas vadītājs Indulis Emsis (ZZS) un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Reiniks norādīja, ka komisijā panākta vienošanās par nepieciešamību pēc iespējas ātrāk pieņemt likumu, kas nosaka drošības pasākumus masu pasākumos, kā arī veikt grozījumus likumā “Par biedrībām un nodibinājumiem”, precizējot organizāciju uzraudzības mehānismu.

Reiniks uzskata, ka policijai dotie uzdevumi ir izpildīti. Cilvēki aizturēti par pretošanos policistu likumīgām prasībām, par ko arī noformēti administratīvie protokoli un tagad par sodu būs jālemj tiesai.

Vakar notikušos starpgadījumus Reiniks skaidroja ar sarežģīto situāciju un to, ka pašlaik sabiedrībā esot aktuāli jautājumi par Otrā pasaules kara vēsturi, kā arī sabiedrība kļuvusi politizētāka.

Pirms 16.marta Drošības policija veikusi arī preventīvos pasākumu, tomēr veiktā darba apjomu Reiniks nevēlējās atklāt, norādot uz konfidencialitāti.

Emsis atzina, ka drošības dienestu darbu vakardienas pasākuma laikā vērtē atzinīgi.

Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) un Valsts policijas vadība jau vakar paziņoja, ka ir gandarīti ar drošības dienestu darbu pie Brīvības pieminekļa, kur notika leģiona atceres pasākumi un pret tiem vērsts pikets.

Nedēļas laikā Valsts policijā tiks izvērtēts visu dienestu darbs atsevišķi un kopumā.

Par nekārtību rīkošanu leģionāru atceres pasākumos policija pie Brīvības pieminekļa aizturēja 35 cilvēkus. 30 cilvēkus policija aizturēja par pretošanos policijas darbiniekiem, bet trīs aizturētajiem tiks noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par citiem pārkāpumiem, tajā skaitā par sīko huligānismu un atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā. Divi cilvēki tika aizturēti personības pārbaudei un vēlāk atbrīvoti.

Policijā atzīst, ka aizturētos var raksturot, kā “tēvus un dēlus”, jo tie dzimuši pagājušā gadsimta 50. un 80.gados. Jaunākajam aizturētajam protestētājam ir 15 gadi, bet vecākajam - 66 gadi.

Pēc policijas sniegtās informācijas, pasākumos pie Brīvības pieminekļa kopumā piedalījās aptuveni 2000 cilvēku, no kuriem 300 bijuši leģionāru atceres pasākumu dalībnieki, 200 - sabiedriskās organizācijas “Dzimtene - krievu nacionālā savienība” rīkotā piketa antifašisma atbalstam dalībnieki, bet lielākā daļa - aptuveni 1500 cilvēku - pēc likumsargu domām, vienkārši vērojuši notiekošo.

Neilgi pirms plkst.11 pie Brīvības pieminekļa izcēlās nekārtības. Kad sabiedriskās organizācijas “Dzimtene - krievu nacionālā savienība” rīkotā piketa antifašisma atbalstam dalībnieki, rokās sadevušies, centās nosprostot gājēju pāreju pie “Laimas” pulksteņa, iejaucās policija.

Vairāk nekā 20 cilvēku mēģināja izveidot ķēdi, gaidot “Kluba 415” rīkotā leģionāru atceres gājiena dalībniekus. Policija pārrāva protestētāju ķēdi, sadalot tos divās grupās. Šie cilvēki tika aizturēti.

Policijas darbinieki centās aizturēt arī tos nesankcionētā pasākuma dalībniekus, kuri bija ģērbušies arestantu apģērbā ar numuriem, Dāvida zvaigzni un citiem koncentrācijas nometņu ieslodzīto atribūtiem.

Tāpat tika aizturēts kāds nesankcionētā piketa dalībnieks, kurš apmētāja leģionāru atcerei veltītā pasākuma dalībniekus ar jēlām olām.

Par nekārtību rīkošanu leģionāru atceres pasākumos pie Brīvības pieminekļa policija aizturēja arī politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvija” Rīgas domes deputātu Aleksandru Giļmanu un PCTVL pārstāvjus Viktoru Dergunovu un Vladislavu Rafaļski, kuri saskaņā ar Rīgas vēlēšanu komisijas sniegto informāciju būs Rīgas domes nākamā sasaukuma deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!