Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja nodot pārstrādei nolietotos mobilos telefonus 168 telefonu tirdzniecības vietās un 61 nolietoto elektropreču pieņemšanas punktā 72 Latvijas pilsētās - spainīši mobilo telefonu savākšanai atrodas "Tele 2" un "Latvijas Mobilā telefona" klientu apkalpošanas centros un pie lielākajiem dīleriem, kā arī nolietoto elektropreču pieņemšanas punktos, informēja "Latvijas zaļais punkts".

Visu 229 punktu adreses atrodamas www.zalais.lv/lv/sabiedribai/elektropreces

Katru gadu Latvijā ieved aptuveni 25 tūkstošus tonnu elektrisko un elektronisko preču - arī mobilos telefonus, kuri ar laiku nolietojas un neizbēgami kļūst par atkritumiem. Mobilie telefoni, sevišķi to akumulatori, satur cilvēkam un dabai kaitīgas vielas, tādēļ tie, tāpat kā visas citas elektropreces, kopš 2005.gada vasaras tiek marķēti ar īpašu pārsvītrota konteinera simbolu. Tas norāda, ka tos nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem, bet gan jānogādā vietās, no kurienes tos tālāk aizved pārstrādei. 

"Jau pirms diviem gadiem nolietoto telefonu skaits Latvijā pārsniedza jauno telefonu skaitu, un, pieaugot inovāciju tempam tehnoloģiju nozarē, cilvēki arvien īsāku laika posmu uzskatīs savu tālruni par gana modernu lietošanai," uzskata Latvijas Zaļā punkta valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Lai vidē nenonāktu bīstamais akumulatoru sastāvs un vienlaikus lai otrreizēji izmantotu izejvielas, tādējādi taupot izsmeļam dabas resursus, viss 229 punktos savāktais tiek nogādāts Lietuvas elektrisko un elektronisko iekārtu pārstrādātājam "EMP Recycling". Tur, atdalot plastmasu no metāliem, izejvielas iegūst jaunu dzīvi. Viļņas apkaimē bāzētais uzņēmums pieredzi šajā jomā uzkrājis jau deviņu gadu garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!