Ministru kabinets (MK) pirmdien atbalstīja grozījumu Valsts civildienesta likumā, kas paredzēs iespējas atbrīvoties no uzticību zaudējušiem ierēdņiem, virzīšanu 81.panta kārtībā.
Likumā būšot paredzēta iespēja, ka valsts ierēdni varēs pārcelt citā, arī zemākā, amatā tajā pašā vai citā iestādē, neizsludinot atklātu konkursu. Tādējādi uzticību zaudējušais ierēdnis nevarēs apstrīdēt savu atlaišanu vai pārcelšanu. Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks iepriekš sacīja, ka šobrīd likums paredz ierēdņa pārcelšanu līdzvērtīgā amatā, turklāt saglabājot viņa atalgojumu.

Valdībai vēl gan būs jāvienojas par vienu no diviem atlaišanas mehānismiem. Pirmais paredz, ka ierēdni citā amatā varēs pārcelt ar attiecīgās iestādes vadītāja un Valsts civildienesta pārvaldes (VCP) vadītāja lēmumu, savukārt otrais paredz, ka bez minētajām amatpersonām to varēs darīt arī attiecīgais ministrs vai premjers. Aksenoks gan norādīja, ka abi varianti pēc būtības neatšķiras, jo premjers un ministrs ierēdņa atlaišanu var uzdot veikt zemāk stāvošajām amatpersonām.

Savukārt Valsts civildienesta pārvaldi ar šiem grozījumiem plānots nodot premjera tiešā pakļautībā.

Tāpat likumā paredzēts veikt izmaiņas, kas, pēc autoru domām, novērsīs ierēdņu iespējas izvairīties no atbildības, jo disciplinārsodus viņiem varēs piemērot arī par pārkāpumiem iepriekšējā amatā. Grozījumus paredzēts pieņemt Saeimas sesijas starplaikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!