Foto: Vācijas vēstniecība

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers apbalvojis Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolitu Tomsoni ar Vācijas ordeņa "Par nopelniem" Nopelnu krustu un lenti, informēja Vācijas vēstniecībā.

Vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Dāvids Bartelss trešdien, 30. septembrī, svinīgā ceremonijā pasniedza ordeni Vācijas vēstniecības rezidencē.

Sarīkojumā piedalījās gan Tomsones ģimenes locekļi un līdzgaitnieki, gan arī Latvijas pilsoniskās sabiedrības, ebreju kopienas, kā arī mediju un politikas pārstāvji.

Kā klāstīja Vācijas vēstniecībā, "Tomsone tika apbalvota saistībā ar 75. gadadienu kopš kara beigām par viņas izcilo ieguldījumu sabiedrības labā. Īpaši svarīgs ir viņas devums atmiņu kultūras attīstībā Latvijā."

"Tomsone pirmo reizi kopš 1991. gada Latvijā izveidoja jaunu, aptverošu pieeju piemiņas iemūžināšanai un godināšanai, kas, pārsniedzot etniskās robežas, aptvēra visu pilsonisko sabiedrību un izmainīja līdzšinējo Latvijā ierasto atmiņu kultūru. Viņas 2016. gadā uzsāktā iniciatīva palīdzēja iedibināties Rumbulas slaktiņa (1941.) kopīgās piemiņas tradīcijai pie Brīvības pieminekļa," turpināja vēstniecībā.

Vācijas ordenis "Par nopelniem" tiek piešķirts Vācijas un citu valstu iedzīvotājiem par īpašiem sasniegumiem politikas, saimnieciski – sociālajā un intelektuālajā jomā, kā arī par visiem cita veida īpašiem nopelniem Vācijas labā. Tas ir vienīgais vispārējais apbalvojums par nopelniem Vācijā un līdz ar to visaugstākais apbalvojums, kuru Vācijas piešķir par ieguldījumu sabiedrības labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!