Foto: DELFI

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vērsusies Valsts darba inspekcijā (VDI), lai tā izvērtē, vai skolotāju sniegtās individuālās konsultācijas ir virsstundas vai papildu darbs, portāls "Delfi" uzzināja arodbiedrībā.

Pēc arodbiedrības domām, par skolotāju sniegtajām individuālajām konsultācijām virs darba laika, jāmaksā dubultā, kā to nosaka Darba likums. Izglītības uz zinātnes ministrija (IZM), savukārt norādot, ka tas ir papildu darbs, par ko jāmaksā piemaksa 30% apmērā no darba algas.

"Diemžēl mēs viens otru nesadzirdam. Ministrija turpina skaidrot normatīvo aktu piemērošanu par sliktu pedagogiem, tādēļ bijām spiesti oficiāli vērsties Valsts darba inspekcijā, lai saņemtu skaidrojumu, kāpēc pedagogiem nevar maksāt dubultā par virsstundām, ja 40 stundu vietā ir jāstrādā 43 vai 45 stundas," ar LIZDA pārstāves Ilzes Zālītes starpniecību pauda arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Jāatgādina, ka 5. februārī valdība attiecībā uz izglītību lēma, ka:

  • to grupu, klašu vai kursu izglītojamiem, kam šī gada pirmajā pusgadā jākārto pārbaudījumi, jānoslēdz izglītības ieguve 12. klasē vai attiecīgi jāiegūst profesionālā izglītība un kvalifikācija pamata vai vidējās izglītības pakāpē, varēs saņemt individuālas konsultācijas klātienē;
  • konsultāciju klātienē varēs saņemt arī skolēni, kas dažādu vides un sociālo apstākļu dēļ ir pakļauti priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riskam (ierobežota pieeja mācību rīkiem un viedierīcēm, nopietnas mācīšanās grūtības (tostarp, psihoemocionālā stāvokļa dēļ), izglītības iestādei vai pedagogam ir pamatotas grūtības uzturēt pastāvīgu kontaktu).

Ar 2021. gada 23. februāra valdības rīkojumu Nr.110 "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir piešķirts finansējums šo papildu individuālo konsultāciju apmaksai. LIZDA piebilda, ka skolām ir jāuzskaita skolotāju papildu darba laiks.

Tomēr šīs konsultācijas ir palielinājušas skolotāju darba laiku, un tas esot virs 40 stundām nedēļā. "Daudziem pedagogiem jau bez individuālo konsultāciju sniegšanas tarificēto un arī nostrādāto darba stundu apjoms ir tuvu 40 stundām vai pat 40 stundas. Līdz ar to papildu sniegto individuālo konsultāciju stundas saskaņā ar Darba likuma 136. panta pirmo daļu izveidojas kā virsstundas," norādīja LIZDA pārstāve Zālīte.

Tāpat LIZDA ir vērsusies arī IZM ar lūgumu, lai ministrija veic grozījumus normatīvajos aktos, norādot, ka individuālās konsultācijas ir iespējamas gan klātienē, gan arī attālināti. Pagaidām tas iespējams vien atsevišķos gadījumos.

LIZDA uzskata, ka ir jādod iespēja pašiem pedagogiem izvērtēt konsultāciju sniegšanas veidu. "Uzskatām, ka tas nepieciešams, ņemot vērā gan nestabilo situāciju valstī, saistībā ar augsto saslimstības risku ar Covid-19, gan citus faktorus – piemēram, izglītojamā iespējas nokļūt skolā līdz darba dienas beigām, jo nav pieejams transports vai vecākiem nav iespēju nogādāt bērnu skolā," pauž arodbiedrība.

Jau vēstīts, ka pālieku liela darba slodze pandēmijas laikā skolotājiem ir samilzusi problēma. LIZDA veiktajā aptaujā secināts, ka teju puse pedagogu domā, ka tuvāko piecu gadu laikā varētu pamest savu profesiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!