Labklājības ministrijas (LM) Darba departaments, izvērtējot iesniegtos dokumentus, AS "Preses nama" atlaisto darbinieku lietā nav konstatējis kolektīvo atlaišanu.
Kā informēja LM, saskaņā ar Darba likumu kolektīvā atlaišana nav konstatēta, jo 72 darbinieki ir parakstījuši vienošanos par darba attiecību izbeigšanu.

Tomēr Darba departaments izsaka viedokli, ka tā varētu būt slēpta kolektīvā atlaišana, kuras konstatēšanai ir nepieciešama izmeklēšana un darbinieku liecības.

Kā ziņots, "Preses nama" atlaisto darbinieku pārstāvis Andris Jakovļevs Valsts darba inspekcijā (VDI) vērsās, lai tā izvērtētu "Preses nama" rīcības likumību, atlaižot darbiniekus pēc Darba likuma 114.panta uz savstarpējas vienošanās pamata.

AS "Preses nams" optimizācijas gaitā atlaistie darbinieki Rīgā un Cēsīs vēlas anulēt ar viņiem noslēgtās vienošanās par atbrīvošanu no darba. Darbinieki vēlas atbrīvošanu saskaņā ar darba likumdošanu.

Kā norādīja Jakovļevs, ja notiek kolektīvā atlaišana, darbinieki jābrīdina divus mēnešus iepriekš, nevis "jānostāda fakta priekšā" un jāliek tiem steigā parakstīt dokumentus.

Jau ziņots, ka juristi atlaišanas dokumentā kā nelikumīgu vērtē punktu, ka atlaistie darbinieki apņemas neizmantot nekādus tiesiskos līdzekļus, lai apstrīdētu vai atceltu un atzītu par spēkā neesošu noslēgto vienošanos.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Uldis Ronis aģentūrai LETA pastāstīja, ka "Preses nams" mainījis uzņēmumam piederošās Cēsu tipogrāfijas "Jāņa sēta" darbības profilu. Turpmāk Cēsu tipogrāfija specializēsies iepakojuma un etiķešu ražošanā. Šādas pārmaiņas notiekot, lai uzlabotu uzņēmuma konkurētspēju un "Preses nams" saglabātu līderpozīcijas Baltijas tirgū.

Pēc Latvijas Poligrāfiķu uzņēmumu asociācijas datiem, etiķešu un iepakojuma ražošana 2004.gadā pieauga par 38%, salīdzinot ar 2003.gadu. Ronis norādīja, ka "Preses nams" saskata ievērojamas attīstības un izaugsmes iespējas minētajā poligrāfijas sektorā.

Līdz ar ražošanas reorganizāciju un jaunu, modernu iekārtu ieviešanu optimizēts arī darbinieku skaits. Uzņēmums vienojies par darba attiecību izbeigšanu ar 20-30 Cēsu tipogrāfijas darbiniekiem. Atsevišķi cilvēki izteikuši neapmierinātību ar notiekošo, taču Ronis norādīja, ka nekādas stratēģiskas pārmaiņas iepriekš uzņēmumā ilgu laiku nav notikušas.

Jau ziņots, ka uzņēmums investējis 6,5 miljonus latu jaunas avīžu un žurnālu ražotnes būvniecībā un notiekot arī Baltijā lielākās grāmatu spiestuves būvniecība. Šogad uzņēmums plāno atbrīvot pašreizējās ražošanas telpas Balasta dambī.

AS "Preses nams" strādā apmēram 750 darbinieki. 2004.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 19,16 miljonus latu un peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 0,76 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!