Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) ceturtdien izsludinātas Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.-2017.gadam, ko Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi, "lai sekmētu atbalsta sniegšanu ģimenēm un veicinātu ģimeni atbalstošas vides attīstību", portālu "Delfi" informēja LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Zvereva.

Pamatnostādņu izstrādes mērķis ir veicināt valsts atbalstu ģimenēm, sekmējot to rašanos, noturīgumu un labklājību, kā arī sniegt palīdzību esošajām un topošajām ģimenēm krīzes situācijās. Lai gan dokuments akceptēts VSS, tas vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāpieņem valdībā, norāda Zvereva.

Dokumenta saturs veidots, balstoties uz tā saucamo ģimenes dzīves cikla pieeju jeb atsevišķiem ģimenes dzīves posmiem, proti, laulību un ģimenes nodibināšanu, ģimenes plānošanu, bērna piedzimšanu, bērna audzināšanu, aprūpi un, visbeidzot, brieduma sasniegšanu - patstāvīgas dzīves sākumu, klāsta LM pārstāve.

Vienlaikus dokumentā norādīts, ka ne vienmēr ģimenes dzīves cikls dažādu faktoru vai lēmumu dēļ norit minētajā veidā, tādēļ tajā tiks ietverti tādi pamatuzdevumi, kuri līdzētu saglabāt ģimenes un mazināt vardarbību ģimenē.

Pamatnostādnēs plānots sekmēt preču un pakalpojumu pieejamību, nodrošinot vides pieejamību ģimenēm, kurās ir cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem. Tāpat paredzēts attīstīt ģimenei draudzīga komersanta kustību, mudinot uzņēmumus un institūcijas rūpēties par saviem darbiniekiem un viņu ģimenēm, kā arī ģimenei draudzīgu atpūtas vietu veidošanos.

Dokumentā paredzēti arī pasākumi vecāku nodarbinātības sekmēšanai, piemēram, plānots attīstīt darba un ģimenes dzīves savienošanai nepieciešamos pakalpojumus, proti, aukļu dienestus, bērnu dienas aprūpes centrus, pirmsskolas izglītības iestādes, dienas centrus sākumskolas vecuma bērniem un nodarbinātības pasākumus vasarā.

Paredzēti arī citi pasākumi, lai attīstītu ārpusģimenes aprūpi, mazinātu vardarbību ģimenē, stabilizētu demogrāfisko situāciju un popularizētu ģimeni un laulību sabiedrībā. Tāpat dokuments paredz dažāda veida atbalsta sniegšanu vecākiem un bērniem, piemēram, vecākiem bērna audzināšanā, jaunajām ģimenēm mājokļa meklēšanā un finansiāla valsts atbalsta stabilizēšanu.

Aktivitātes ārpusģimenes aprūpes sistēmas pilnveidošanai paredz nodrošināt katram ārpusģimenes aprūpē esošam bērnam savu ģimeni, veicinot adopciju, vai tādu ārpusģimenes aprūpi, kura nodrošina ģimenisku vidi.

LM atgādina, ka iedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas sabiedriskās apspriešanas laikā jūlijā varēja līdzdarboties pamatnostādņu pilnveidošanā, sniedzot savu viedokli, priekšlikumus un iebildumus.

Tā, piemēram, aptaujas rezultātā viens no priekšlikumiem uzsvēra nepieciešamību popularizēt un vairāk godināt ģimenei draudzīgos uzņēmumus un izcelt konkursu Ģimenei draudzīgs komersants un atpūtas vieta nozīmību. "Līdz ar to sabiedrība iesaka veicināt darba devējiem rotaļu stūrīšu, pieskatīšanas centru izveidi darba vietās, jo darbinieks, kurš nesatraucas par bērna pieskatīšanu, spēj strādāt rezultatīvāk," norāda Zvereva.

Tāpat iedzīvotāji aptaujā atbalstīja un ieteica palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus atbilstoši bērnu skaitam ģimenē, proti, par katru nākamo bērnu strādājošam vecākam noteikt lielāku atvieglojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!