Foto: DELFI

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors pārbaudījis Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētos pārkāpumus Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) saistībā ar prēmiju piešķiršanu, un lūdzis LNB vadītāja paskaidrojumus.

Kā informē Ģenerālprokuratūras pārstāve Kristīne Sutugina, prokurors pārbaudījis arī Valsts policijas īstenoto policijas resorisko pārbaudi par LNB prēmijām.

Prokurors konstatējis, ka 2015. gada 10. decembrī LNB direktors Andris Vilks izdeva rīkojumu par prēmiju piešķiršanu darbiniekiem. Kā pamatojums rīkojumā norādīti vairāki normatīvie akti, taču netika norādīts par kādu periodu piešķirtas prēmijas.

LNB skaidrojusi, ka ar šo rīkojumu bibliotēkas darbiniekiem prēmijas piešķirtas par ikgadējās darbības rezultātiem 2014. gadā, kā arī atsevišķiem darbiniekiem – par darbības novērtējumu pirms pārbaudes laika beigām.

Tomēr VK revīzijā atklāja, ka 15 darbiniekiem prēmijas piešķirtas, neraugoties uz to, ka viņi darbu LNB sākuši tikai 2014. gada beigās vai 2015. gada sākumā. Šiem 15 darbiniekiem veikts novērtējums par nostrādāto laiku 2015. gadā.

Tādējādi šiem darbiniekiem prēmijas kopumā 6444,81 eiro apmērā tika piešķirtas nelikumīgi, jo noteikumi paredz, ka prēmijas amatpersonām var izmaksāt tikai saskaņā ar ikgadējo darbības un tās rezultātu novērtējumu.

Pārbaudes laikā arī secināts, ka četriem LNB darbiniekiem prēmijas izmaksātas par 10% lielākā apmērā, nekā pienāktos.

Prokurors LNB direktoram Andrim Vilkam iesniedzis prokurora iesniegumu. Tajā viņš norādījis, ka "ja prēmijas pamatojums ir darbinieka novērtējums, tad vienīgi ikgadējais novērtējums ir izmantojams par pamatu prēmijas aprēķināšanai, līdz ar to Andris Vilks, izdodot rīkojumu par prēmijām – prettiesiski piešķīra prēmijas 15 no 342 prēmētajiem darbiniekiem, jo nav paredzēti izņēmumi, kuros šo kārtību varētu neievērot vai mainīt".

Prokurors LNB direktoram lūdz sniegt atbildi par darbībām, kas veiktas, lai novērstu izdarīto pārkāpumu sekas saistībā ar nelikumīgu prēmiju izmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!