Skandalozajā Ziedoņa Čevera Brīvības partijas reklāmā filmētie grupas "Los Amigos" melnādainie mūziķi trešdien vērsušies tiesā un prokuratūrā ar lūgumu ierosināt krimināllietu pret partijas vadītājiem par goda un cieņas aizskaršanu, rasu vienlīdzības pārkāpšanu un cilvēka tiesību ierobežošanu.
Par to informēja advokāts Oskars Rode. Viņš savu pārstāvamo grupas "Los Amigos" mūziķu Činedu Kristofera Edžugo un Pītera Mensaha vārdā iesniedzis Latgales priekšpilsētas tiesai sūdzību, lūdzot ierosināt krimināllietu par goda aizskaršanu un neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī pret Brīvības partijas valdes priekšsēdētāja biedru Gundaru Proli un valdes priekšsēdētāja biedra vietniekiem Ivaru Priedīti un Valdi Blūzmu. Par šādu nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai arestu, vai piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 30 minimālajām mēnešalgām.

Rode iesniedzis sūdzību arī Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, lūdzot ierosināt krimināllietu par nacionālās un rasu vienlīdzības pārkāpšanu un cilvēka tiesību ierobežošanu, ko izdarījis organizācijas atbildīgs darbinieks. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata par nepieņemamu un nekorektu Brīvības partijas skandalozo reklāmu, kuru sabiedrībā uzskata par diskriminējošu, un lūgusi prokuratūru izvērtēt gan reklāmu, gan likumdošanu šajā jomā.

Brīvības partijas reklāma, kurā bija redzams melnādains vīrietis Latvijas armijas formā ar parakstu "Šodien dzimtenes aizstāvis, rīt - tavs znots", izraisīja asu sašutumu sabiedrībā. Arī reklāmā filmētie "Los Amigos" mūziķi pēc tās parādīšanās pauda sašutumu, norādot, ka nav zinājuši, kādam mērķim tiek filmēti.

Pēc Latvijas Televīzijas (LTV) atteikuma to pārraidīt Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTVP) brīdināja raidorganizācijas par šādas reklāmas pretlikumību un solīja nekavējoties sodīt raidorganizācijas par cilvēka pamattiesības aizskarošām reklāmām. NRTVP uzskata reklāmu par rasu diskrimināciju, ko aizliedz gan radio un televīzijas likums, gan starptautiskā konvencija par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu.

LTV atteicās no šīs reklāmas pārraidīšanas. Tā kā šī reklāma bija pirmais precedents, padome nesodīs LTV, Latvijas Neatkarīgo televīziju, "TEM TV" un Latvijas Radio, kas to pārraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!