Naudas došana ārstam ir papildus darba samaksa nevis tā dēvētā pacienta "pateicība", telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" otrdien sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs.
KNAB vadītājs norādīja, ka nauda ir samaksa par īsāku rindu, labāku apkopi un citām lietām. "Pateicība ārstam par darbu ir ziedi, bērna zīmējums vai konfektes," raidījumā kā piemērus minēja Loskutovs. Pie "pateicībām" nevar pieskaitīt arī dārgas dāvanas, uzsvēra Loskutovs.

Lai gan likums šobrīd neļauj sodīt ārstu par "pateicību" pieņemšanu, no ārsta ētikas viedokļa tas ir nosodāmi, uzskata Loskutovs. KNAB vadītājs raidījumā uzvēra, ārsts, kurš strādā valsts slimnīcā, ar valsts pirktiem instrumentiem, papildus samaksu no pacientiem nedrīkst pieņemt. Loskutovs norādīja, ja mediķi vēlas gūt papildus samaksu, viņi var atvērti privātpraksi, to stingri nošķirot no darba valsts slimnīcā.

KNAB sācis pārbaudi par jaunievēlētā Valsts prezidenta Valda Zatlera saņemtajām "pateicībām". Loskutovs prognozēja, ka šī pārbaude var ilgt vairākus mēnešus. Zatlers pēc izvirzīšanas Valsts prezidenta amatam atzina, ka ir pieņēmis pateicības no saviem pacientiem. Konkrētu summu, cik daudz "pateicībās" saņēmis, Zatlers nevarēja nosaukt.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicinājis visus Latvijas ārstus, tostarp jaunievēlēto Valsts prezidentu Valdi Zatleru, iesniegt ienākumu deklarācijas, tajās norādot no pacientiem gūtās "pateicības" un nomaksāt par tām nodokļus. Savukārt KNAB pret ārstu "pateicību" legalizēšanu iebilsts, norādot, ka tas rada labvēlīgu augsni korupcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!